Рекомендації Європейської Комісії щодо виборчих прав осіб з інвалідністю

Рекомендації Європейської Комісії щодо виборчих прав осіб з інвалідністю
8 Січня 2024
Друкувати цю новину

В рамках ініціативи «Захист демократії» Європейська комісія опублікувала дві рекомендації, які стосуються важливості врахування осіб з інвалідністю та  організацій, які їх представляють у політичному та громадському житті та виборчих процесах зокрема.

Одну з двох ініціатив спрямовано саме на розроблення інклюзивних та стійких виборчих процесів у Європейському Союзі. Іншу ж спрямовано на розгляд сприяння залученню та ефективній участі громадян та організацій громадянського суспільства в процесах формування державної політики.

Які є рекомендації та поради про вибори:

Європейський форум інвалідності позитивно оцінює те, що Європейська Комісія чітко рекомендує державам-членам «підтримувати участь у виборах людей з інвалідністю, як виборців, так і кандидатів, а також запобігати та усувати перешкоди, з якими вони стикаються під час участі у виборах» (параграф 8).

У зв’язку з цим Комісія закликає країни ЄС скасувати «загальне позбавлення виборчих прав осіб з інтелектуальними та психосоціальними вадами без індивідуальної оцінки та можливості судового розгляду». Єврофорум погоджується з цією заявою, але нагадує Комісії та всім державам-членам Європейського Союзу, що дозвіл на позбавлення окремих виборчих прав все ще є порушенням прав людини людей з інвалідністю.

Єврофорум також занепокоєний тим, що Комісія прямо не попросила держави-члени провести необхідні законодавчі реформи, щоб максимізувати рівний доступ до виборчих процесів, забезпечуючи людям з інвалідністю можливість голосувати незалежно та таємно.

Позитивні моменти стосовно виборів:

Закликає держави-члени підтримувати осіб з інвалідністю як посадових осіб, які проводять вибори, і заохочує країни використовувати посібник із належної виборчої практики для підтримки участі людей з інвалідністю у виборах.

Декларація 17, де Комісія повторює заяву Єврофоруму з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю про те, що люди з інвалідністю недостатньо представлені серед членів Європейського парламенту.

Загалом, Єврофорум наголосив на необхідності більшої уваги та згадок згадок про права людей з інвалідністю на доступний, інклюзивний виборчий процес.

 

Рекомендація щодо участі у виробленні політики:

Рекомендація щодо сприяння участі громадян та громадянського суспільства у формуванні державної політики містить позитивні моменти:

Він підкреслює необхідність рівних можливостей і «плюралізму думок» у громадянській участі, включно з людьми з інвалідністю серед інших недостатньо представлених груп.

Загальні рамки закликають усі держави-члени «передбачити способи участі в недискримінаційний і доступний спосіб без надмірних формальностей і безкоштовно». Це обговорюється в конкретному контексті потреб людей з інвалідністю.

У переліку конкретних заходів для підтримки та захисту громадянського простору рекомендація згадує про потенційні переслідування та погрози щодо організацій громадянського суспільства, як онлайн, так і офлайн. Він наголошує на необхідності того, щоб телефонна лінія допомоги та інші служби підтримки були доступними, конфіденційними та недискримінаційними для людей з інвалідністю.

Також, рекомендація Єврофоруму закликає держави-члени забезпечити фінансування та інші ресурси, які дозволять організаціям громадянського суспільства виконувати свою роботу.

Джерело