Європейський форум інвалідності пропонує внести певні зміни до Регламенту щодо транскордонного захисту прав дорослих

Європейський форум інвалідності пропонує внести певні зміни до Регламенту щодо транскордонного захисту прав дорослих
13 Листопада 2023
Друкувати цю новину

Ще у травні 2023-го року Європейська Комісія запропонувала свою пропозиція щодо Регламенту щодо юрисдикції, застосовного права, визнання та забезпечення виконання заходів і співпраці у справах, пов’язаних із захистом дорослих, яка наразі перебуває у стані переговорного процесу.

Дана пропозиція стосується людей з інвалідністю та людей похилого віку, які не в змозі захистити самостійно власні інтереси та перебувають у так званій «транскордонній ситуації». Також, це можуть бути люди, які мають активи чи маєтки в іншій країні, які шукають медичної допомоги за кордоном або переїжджають до іншої країни-члена ЄС.

Однак, у серпні місяці незалежні експерти від ООН розкритикували даний законопроєкт а невідповідність міжнародним угодам з прав людини, особливо Конвенції ООН про права людей з інвалідністю, тому Європейський форум інвалідності приєднався до критики, звернувши увагу на наступні недоліки:

  • Визнання позбавлення дієздатності по всьому Союзу : пропозиція сприятиме автоматичному визнанню заходів, що позбавляють осіб дієздатності – наприклад, опіки та піклування – навіть у країнах, які скасували повне позбавлення дієздатності.
  • Відсутність ясності щодо визнання підтримуваних механізмів прийняття рішень. У пропозиції Єврокомісії не згадуються будь-які механізми підтримки та прийняття рішень, хоча, будь-який закон про транскордонний захист повнолітніх має зосереджуватися на підтримуваних механізмах прийняття рішень.
  • Спрощене транскордонне розміщення в установах, включаючи стаціонарні та психіатричні заклади : пропозиція полегшує розміщення дорослих в установах по всьому Союзу. Це суперечить зобов’язанням ЄС та всіх держав-членів згідно з КПІ та поточним зусиллям щодо деінституціалізації.

Пропозиції щодо змін, які надає Європейський форум інвалідності:

Незважаючи на те, що Конвенція ООН про права людей з інвалідністю згадується в декларативній частині запропонованого нормативного акту, кілька обов’язкових положень не відповідають зобов’язанням, встановленим Конвенцією.

  • Змінити статтю 2 щодо сфери застосування , щоб уникнути узаконення недієздатності та розглянути еволюцію законодавства та політики щодо правоздатності в державах-членах ЄС.
  • Змінити статтю 3 щодо визначення , щоб включити поняття волі та переваг особи.
  • Змінити статтю 13 про відсутність перегляду щодо суті, щоб забезпечити найвищий рівень захисту автономії дорослих.
  • Виключити статтю 21 про влаштування , яке порушує основні права людей з інвалідністю.

Також, було запропоновано внести правки до декларації, які базуються на Конвенції ООН про права людей з інвалідністю і про те, як їх слід тлумачити у зв’язку з цим запропонованим Регламентом і Гаазькою конвенцією 2000-го року про міжнародний захист прав дорослих. Повний текст правок можна читати тут.

  Категорія: