Національна Асамблея людей з інвалідністю України продовжує адвокаційну кампанію, спрямовану на відновлення гарантій для людей з інвалідністю, постраждалих на виробництві

Національна Асамблея людей з інвалідністю України продовжує адвокаційну кампанію, спрямовану на відновлення гарантій для людей з інвалідністю, постраждалих на виробництві
30 Жовтня 2023
Друкувати цю новину

Нагадаємо, що Верховна Рада України 21 вересня 2022 року прийняла Закон України № 2620-IX “Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Тоді голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народна депутатка від «Слуги Народу» Галина Третьякова повідомила: “Він (Закон) зберігає, а в деяких випадках збільшує, усі пенсійні та страхові виплати, а також соціальні послуги, які потерпілі на виробництві та члени їхніх сімей на сьогодні отримують від Фонду соціального страхування України”.

Насправді все виявилося, м’яко кажучи, не так. В порушення Конституції України зазначеним Законом тисячі людей з інвалідністю, постраждалих на виробництві, були позбавлено гарантій, які раніше належно, своєчасно та в повному обсязі фінансував Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, на суму, яка в середньому дорівнює 10 тис. грн. в місяць на одну особи, а саме:

  • оплати вартості реабілітації та лікування;
  • оплати вартості лікарських засобів і виробів медичного призначення;
  • оплати вартості всіх видів догляду (спеціального медичного, постійного стороннього і побутового доглядів);
  • оплати вартості предметів і засобів особистої гігієни, санітарно-гігієнічних засобів та засобів догляду;
  • оплати вартості продуктів харчування;
  • оплати вартості одягу, взуття та інших предметів першої необхідності.

Лише 14 липня 2023 року була затверджена постанова Уряду № 775, якою було вдосконалено його попереднє рішення та частково відновлено після семимісячної перерви виплату людям з інвалідністю, постраждалим на виробництві, коштів на догляд (спеціальний медичний, постійний сторонній і побутовий) і придбання натуральної допомоги (предметів і засобів особистої гігієни, санітарно-гігієнічних засобів та засобів догляду; продуктів харчування; одягу, взуття та інших предметів першої необхідності).

Зазначене вдалося здійснити лише завдяки масштабній адвокаційній роботі, проведеній НАІУ та активом постраждалих на виробництві, які задля захисту своїх прав навіть створили групу в Viber «Виробнича травма інфо».

Проте, на сьогодні НАІУ отримує чимало скарг, що при «переведенні» з Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві до Пенсійного фонду України виплат на догляд і на придбання натуральної допомоги сотні людей з інвалідністю, постраждалих на виробництві, «втратили» право на такі виплати через недосконалі підзаконні нормативні акти, підготовлені Мінсоцполітики в рамках «реформи», непрофесійність та суб’єктивізм лікарів. На додачу до цього, розміри деяких виплат в рази стали меншими, за ті видатки, що сплачувалися на відповідні цілі Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

Крім того, по деяким гарантіям, які до 2023 року належно, своєчасно та в повному обсязі фінансував Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, Урядом було затверджено формальні підзаконні акти, підготовлені Мінсоцполітики та іншими органами влади, які ніяким чином не забезпечують і не гарантують надання людям з інвалідністю, постраждалим на виробництві, відповідної допомоги. Так, зокрема:

  • наявна заборгованість по деяким виплатам людям з інвалідністю, постраждалим на виробництві, за грудень 2022 року;
  • фінансування лікарських засобів та виробів медичного призначення покладено місцеві бюджети, які не мають на то коштів;
  • в реабілітації людям з інвалідністю, постраждалим на виробництві, відмовляють, бо травми отримані ними більше 12 місяців назад (така заборона встановлена НСЗУ);
  • допоміжні засоби реабілітації необхідно чекати місяцями і то вони будуть подекуди гірші, аніж ті, що раніше видавав Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві;
  • на санаторно-курортне лікування більшості людей з інвалідністю, постраждалим на виробництві, тепер немає чого взагалі розраховувати (навіть якби не війна, то в черзі на путівку попереду перебувають десятки тисяч людей з інвалідністю).

На підставі зазначеного НАІУ підготувало чотири звернення (про заборгованість по деяким виплатам за грудень 2022 року; про необхідність підвищення розмірів деяких виплат; про забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення; про забезпечення допоміжними засобами реабілітації) та надіслало їх до Міністра соціальної політики України ЖОЛНОВИЧ О.І., Міністра охорони здоров’я України ЛЯШКА В.К., Голови підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їхніх підприємств і громадських об’єднань Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів ГРИВКА С.Д., Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини ЛУБІНЦЯ Д.В., Офісу Президента України та Кабінету Міністрів України.

НАІУ продовжуватиме й надалі адвокаційну кампанію, спрямовану на відновлення гарантій для людей з інвалідністю, постраждалих на виробництві.

  Категорія: