НІЧОГО БЕЗ НАС! – новий меседж Європарламенту ООН

НІЧОГО БЕЗ НАС! – новий меседж Європарламенту ООН
22 Червня 2023
Друкувати цю новину

21 червня 2023 року на платформі ZOOM відбулася чергова зустріч представників громадських організацій людей з інвалідністю, членів ГС “ВГО “Національна Асамблея людей з інвалідністю України” щодо проблематики з питань інвалідності в складних сучасних умовах.

Участь у заході взяли понад 40 лідерів та лідерок ГОІ з багатьох регіонів України.

Секретаріатом НАІУ підведено підсумки діяльності організації за два тижні, визначено стратегічно важливі напрями подальшої роботи. Учасники зустрічі ознайомилися з інформацією щодо участі представників НАІУ у важливих заходах на самому високому міжнародному рівні, зокрема на щорічній сесії ООН, присвяченої проблемам захисту прав людей з інвалідністю.

Також визначили важливість врахування в діяльності наших організацій деяких напрямів загальної стратегії, яка обговорюється на конференції в Лондоні по відновленню України.

Валерій Михайлович Сушкевич, Голова ГС ВГО НАІУ у своїй промові зазначив, що домінантою в роботі кожного з нас і діяльності всієї нашої команди повинна бути важлива мета – зберегти ту законодавчу норму, якою закріплено один з основних принципів, визначених Конвенцією ООН про права людей з інвалідністю, “Нічого для нас без нас”. Цього року в Європарламенті, на Єврофорумі цей принцип було удосконалено та посилено. Тепер він звучить: “НІЧОГО БЕЗ НАС!”.

Вкотре на зустрічі піднімалося питання щодо законопроекту 5344-д, якій готується до другого читання і до участі у робочій групі ВРУ по його підготовки залучені наші представники. Робота, яку можна назвати боротьбою, щодо вдосконалення нормативно-правової бази триває!

Водночас учасники заходу розглядали також дуже актуальне питання оплати навчання студентів з інвалідністю за рахунок коштів Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (ФСЗІ). Ця проблема, яка потребує на сьогоднішній день окремих дій та шляхів реагування. Будемо намагатися вирішувати!

У нас немає не важливих питань, бо усі вони стосуються людей з інвалідністю!

Разом з тим НАІУ постійно розширює межі співпраці з органами влади на всіх рівнях, підприємствами, організаціями, іншими представниками громадянського суспільства, як міжнародними так і українськими, Саме тому участь у заході взяли представники громадської організації “Табір-МАКСИМУМ” (американо-українське партнерство), які протягом 30 років реалізують різноманітні програми, в тому числі спеціальні програми для людей з інвалідністю, людей похилого віку. На сьогоднішній день організація розпочала будівництво табірної бази та сподівається на консультативну допомогу НАІУ у вигляді порад щодо створення доступного простору ще на попередньому етапі підготовки проектної документації. Секретаріат НАІУ та всі наші члени-організації ОЗІ завжди відкриті до плідної спільної роботи.

Наприкінці всі учасники обмінялись особистими думками, поговорили про наболіле, висловили слова підтримки і вдячності знайомим, друзям з тих регіонів, яким зараз важче та складніше за всіх (Херсонщина, Одеса, Миколаївщина, Харків, Дніпро тощо).

Зустріч, як і завжди, пройшла дуже позитивно, конструктивно та результативно.

Сподіваємося, що ми будемо почутими державою!

Не зважаючи на усі проблеми, які в кожного з нас з’явилися, ми налаштовані на активну співпрацю та взаємодію! Об’єднуємось, працюємо, допомагаємо, включаємо себе у ті відновлювальні процеси, які потрібні Україні, людям і нам самим, бо вони мобілізують та відновлюють наші можливості!

Вперед до ПЕРЕМОГИ!

Все буде УКРАЇНА!

*******

Створення цього матеріалу стало можливим завдяки щедрій підтримці американського народу за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Покращення реабілітаційних послуг у системах охорони здоров’я», який реалізується у рамках угоди про співпрацю № 7200AA18CA00032, що фінансується від 28 вересня 2018 року, і реалізується JSI Research & Training Institute Inc та Momentum Wheels for Humanity.   Зміст є відповідальністю Національної Асамблеї людей з інвалідністю України (НАІУ) і не обов’язково відображає точку зору USAID чи уряду США. НАІУ є субпартнером Momentum Wheels for Humanity.

  Категорія: