Міністерство соціальної політики України не полишає спроб проштовхнути прийняття скандального законопроекту 5344-Д

Міністерство соціальної політики України не полишає спроб проштовхнути прийняття скандального законопроекту 5344-Д
17 Травня 2023
Друкувати цю новину

З метою створення ілюзії його всебічної підтримки 1 травня 2023 року в Медіа-центрі «Укрінформ» відбулось проведення круглого столу на тему «Працевлаштування людей з інвалідністю: європейські перспективи в Україні».

Як зазначила 02 травня 2023року Прес-служба Апарату Верховної Ради України «Під час широкої дискусії експерти обговорили досвід України і Європи в сфері працевлаштування осіб з інвалідністю та зміни, необхідні для реалізації права кожного громадянина в Україні на працю».

Представник European Disability Forum під час засідання круглого столу повідомив, що найвищий рівень працевлаштування осіб з інвалідністю зафіксований у країнах Західної та Північної Європи «однак він усе одно нижчий за рівень працевлаштування людей без інвалідності».

В повідомленні йдеться, що усі учасники круглого столу висловилися на підтримку доопрацьованого Комітетом законопроекту за реєстр. №5344-д, який, за словами Міністра соціальної політики України Оксани Жолнович та окремих експертів, має на меті створити ефективні можливості для осіб з інвалідністю долучатися до активного соціально-економічного життя. змінити неефективну систему квотування робочих місць для працевлаштування людей з інвалідністю, фінансувати та створювати «розумні» робочі місця для цієї категорії громадян, а також підтримувати підприємства захищеного працевлаштування, які забезпечують роботою осіб з важкими формами функціональних обмежень.

У Заяві про реформування сфери працевлаштування для людей з інвалідністю, зробленій 1 травня 2023 року 16 громадськими організаціями, які захищають права осіб з інвалідністю, зазначається, що: «Громадські об’єднання, які працюють у сфері захисту прав людей з інвалідністю, підтримують прийняття  законопроєкту за умови його доопрацювання та врахування наданих ними рекомендацій».

Також вони відмітили, що законопроєктом 5344-д, крім вищезазначеного, приведено у відповідність до норм Конвенції про права осіб з інвалідністю положення законодавства про залучення громадянського суспільства, зокрема осіб з інвалідністю та організацій, що їх представляють, до участі у реалізації державної політики з питань працевлаштування та соціального захисту осіб з інвалідністю.

Задля об’єктивності вважаємо за доцільне звернути увагу зацікавлених сторін на те, що ратифікувавши вищезазначену Конвенцію, Україна взяла на себе зобов’язання під час розробки й застосування законодавства й стратегій, спрямованих на виконання згаданої Конвенції, і в рамках інших процесів ухвалення рішень з питань, що стосуються осіб з інвалідністю, консультуватися з особами з інвалідністю й активно залучати їх через організації, що їх представляють. В Зауваженнях загального порядку №7 (2018) про участь осіб з інвалідністю, включаючи дітей з інвалідністю, через організації що їх представляють в реалізації та моніторингу Конвенції, що розроблені Комітетом ООН по правам осіб з інвалідністю. зазначено: «Для належного здійснення важливо, щоб держави-учасниці та відповідні зацікавлені сторони визначили рамки поняття «організації осіб з інвалідністю» та визнали різні види таких організацій, що часто існують.

Очолювати такі організації, керувати та управляти ними можуть лише особи з інвалідністю. Переважна більшість їхніх членів мають становити самі особи з інвалідністю».

Таким чином, вже гармонізована з Конвенцією норма про роль громадських організацій осіб з інвалідністю у формуванні політики щодо людей з інвалідністю, законопроектом 5344-д змінюється на положення, від яких застерігає  Комітет ООН по правам осіб  з інвалідністю.

Крім того публікуємо Заяву Європейського форуму людей з інвалідністю (EDF) щодо виступу його представника під час круглого столу на тему «Працевлаштування людей з інвалідністю: європейські перспективи в Україні», який відбувся 1 травня в Медіа-центрі «Укрінформ».

І наостанок констатуємо, що автори законопроекту 5344-д вперто не чують і не враховують позицію чисельних громадських організацій осіб з інвалідністю, які мають багаторічний досвіт правозахисної діяльності щодо осіб з інвалідністю, чим порушують чине вітчизняне та міжнародне законодавство.

  Категорія: