У Чернівцях відбулась Всеукраїнська конференція “Здоров’я означає життя”, присвячена боротьбі з раком молочної залози

У Чернівцях відбулась Всеукраїнська конференція “Здоров’я означає життя”, присвячена боротьбі з раком молочної залози
15 Травня 2023
Друкувати цю новину

У Чернівцях відбулась низка заходів, присвячених боротьбі з раком молочної залози.

10 травня відбулась Всеукраїнська конференція “Здоров’я означає життя”, яку організували Всеукраїнська громадська організація “Разом проти раку ” спільно з регіональною організацією “Жінки за Життя” у Чернівецькій області.

Конференція зібрала чимало жінок, які вже пройшли лікування раку молочної залози (РМЗ), та інші супутні онкологічні захворіння, були також присутні родичі хворих і просто не байдужі жінки, яких цікавили причини та ознаки онкологічних захворювань.

Подяка місцевій владі, які надзвичайно відповідально віднеслися до проведення конференції і нагальної теми, надали приміщення в Міській раді для проведення заходу та самі прийняли активну участь.

Перед учасниками виступили:

Альона Атаманюк – перша заступниця начальника Чернівецької ОВА.

Валентина Добридіна, представниця Національної Асамблеї людей з інвалідністю України у Чернівецькій області та Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю, розповіла про роль та значення громадських об’єднань у представленні інтересів та захисту людей з інвалідністю, зокрема в умовах війни.

Ольга Ходоба – директорка Департамент соціального захисту населення Чернівецької ОДА, виступила з презентаційною доповіддю «Адвокація прав осіб з інвалідністю під час війни: нові реалії та адаптація до них».

Марія Поліщук – заступниця директора Департамент Охорони здоров’я Чернівецької ОДА.

Наталія Калмикова – начальниця Управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради.

Наталія Фрунзе – директорка Департамент соціальної політики Чернівецької міської ради, зауважила щодо забезпечення соціальних гарантій особам з інвалідністю у Чернівецькій міській територіальній громаді.

Жвавий інтерес учасників заходу викликали виступи лікарів-онкологів, а також представників громадських організацій.

Виступи супроводжувались відео показами, що давало можливість сприймати інформацію краще, та з більшою цікавістю.

Подяка голові регіональної організації «Жінки за Життя”, представниці ВГО “Разом проти раку” у Чернівецькій області Лідії Анциперовій за добре організовану конференцію.

В рамках конференції відбулись два майстер-класи з арттерапії під назвою «Мистецтво долає бар’єри!» в Czernowitz Art Info Centre за участі художників, артпедагогів та психологів. Жінки під час лікування та після переживають стрес, занепокоєння і хвилювання, да і війна додає багато негативу. Тому ці два дні були присвячені покращенню емоційного стану, як кажуть «для душі», коли можна відволіктися від тяжких думок чи будь-яких проблем і висловити свої думки в малюнку, зробити їх більш яскравими і приємними.

Також, в цей день відбулась зустріч учасниць з онко-мамологом, де усі бажаючі мали можливість поспілкуватися і отримати відповіді на хвилюючі їх питання з приводу лікування, реабілітації, а також профілактики РМЗ. Захід був надзвичайно інформаційний і насичений, викликав жвавий інтерес як у жінок так і у лікарів.

Усі заходи були проведені, щоб звернути увагу суспільства на онкологічні проблеми і зокрема на РМЗ. Наголосити на тому, що рак це не вирок, головне прийти до лікаря вчасно. Іноді, спілкуючись з жінками, яким призначили лікування можна почути, що зараз не хочу лягати на операцію, не час, але в цьому випадку необхідно розуміти, рак не може чекати закінчення війни і якщо вам поставили діагноз і призначили лікування, то треба лікуватися сьогодні і зараз.

Наступна конференція має бути іншою. Про перемогу у війні та над раком.

 

Захід організовано в рамках проєкту «Реагування та відновлення з урахуванням потреб людей з інвалідністю під керівництвом та за координації організацій осіб з інвалідністю», який реалізується Національної Асамблеєю людей з інвалідністю України, фінансується Європейським форумом інвалідності та Християнською місією незрячих (СBM).

#НАІУ #ЕDF #CBM