Історії про евакуацію в Німеччину

Історії про евакуацію в Німеччину
3 Квітня 2023
Друкувати цю новину

Допомога – це не лише матеріальне забезпечення. Часом – це дружня порада або скерування прохача до інших людей, котрі можуть допомогти навіть більше, ніж ти сам. І саме цими принципами керуються всі ті, хто в рамках проєкту «Зміцнення реабілітаційних послуг у системах охорони здоров’я» надають корисні поради потребуючим або ж скеровують їхні запити в інші організації, які дійсно можуть допомогти. Проєкт реалізує Національна Асамблея людей з інвалідністю України під керівництвом Momentum Wheels for Humanity (Momentum).

Так, в рамках цього проєкту двоє осіб з тяжкою інвалідністю були доправлені до Німеччини для подальшого лікування та реабілітації. Мешканець Житомирської області Сергій живе у приватному будинку, проте через тяжку інвалідність не може навіть вийти з будинку. Він пересувається на кріслі колісному, має важкі ушкодження хребта та шлункового тракту – його годують через шприц, не працюють руки. Також Сергій має онкологію шлунку. Завдяки небайдужим людям з кількох громадських організацій, Сергій отримав можливість виїхати до Німеччини. Тепер він має гарні умови проживання, хороший догляд, а головне – якісне лікування та реабілітацію.

Сергій – не єдиний щасливчик, котрий зміг поїхати на реабілітацію до Німеччини. Мешканець м. Чернівці Олександр має важку травму шийного хребта, яка призвела до потреби майже постійного перебуванні у ліжку. Через контрактуру та інші проблеми з тазостегновим суглобом, Олександр потребує фахової реабілітації і, можливо, оперативного втручання. Олександр проживає з родиною в однокімнатній квартирі і його сім’я не має можливості забезпечити йому реабілітацію та лікування. Завдяки волонтерам, які займаються евакуацією осіб з інвалідністю та людей старшого віку закордон на реабілітацію, 26 лютого Олександра перевезли у Німеччину на спеціальному автобусі, де він міг лежати у ліжку. Зараз хлопцю оформлюють документи для подальшого перебування у Німеччині та отримання необхідного лікування та реабілітації. Олександру забезпечили цілодобовий догляд, надання послуг та проживання у гарних та комфортних умовах. З ним уже працюють реабілітологи. Олександр має можливість працювати на своєму комп’ютері, який він привіз з Чернівців. Хлопець щасливий, добре себе почуває і бачить для себе хороші перспективи у Німеччині. Олександр сподівається, що незабаром, після вирішення проблеми з ногою, він зможе повноцінно жити.

***************

Ця ініціатива стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку згідно з угодою про співпрацю з Partnerships Plus під номером 7200AA18CA00032, яка фінансується з 28 вересня 2018 року, та реалізується Інститутом досліджень і навчання JSI у відповідності до угоди під номером PP-EI-001 з Momentum Wheels for Humanity. Зміст є відповідальністю Національної Асамблеї людей з інвалідністю України і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду Сполучених Штатів.