Фінальна конференція Проєкту ООН Жінки

Фінальна конференція Проєкту ООН Жінки
20 Березня 2023
Друкувати цю новину

15 березня 2023 року представниці НАІУ взяли участь у фінальній конференції Проєкту ООН Жінки «Просування ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні» (керівниця Нургуль Асилбєкова).

Національна Асамблея людей з інвалідністю майже три роки була партнером цього проєкту і реалізовувала його складову – проєкт «Права жінок з інвалідністю в умовах децентралізації» (керівниця проєкту Лариса Байда).

Учасниць і учасників конференції привітали поважні гості:

Неллі Яковлева, Заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій;

  • Катерина Левченко, Урядова уповноважена з питань ґендерної політики;

  • Тетяна Баранцова, Урядова уповноважена з прав осіб з інвалідністю;

  • представники/-ці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури; Мінсоцполітики; Мінцифрової трансформації, тощо.

Від донорів проєкту учасниць і учасників заходу привітала Олена Трапєзнікова, старша програмна координаторка Посольства Канади в Україні та Сабін Фрейзер Гюнеш, Представниця ООН Жінки в Україні.

 

Під час заходу було висвітлено та обговорено із партнерами досягнуті результати, обговорено виклики та загрози, які виникли спочатку під час пандемії COVID-19, а потім внаслідок повномасштабного вторгнення рф на територію України після 24 лютого 2022 року. Розглянуті подальші кроки щодо забезпечення ґендерної рівності на регіональному та місцевому рівнях.

Під час сесії «Посилення спроможності інституційного механізму забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків», представники та представниці Апарату Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики, Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, Міністерства розвитку громад та територій України,  Міністерства соціальної політики, Вищої школи публічного управління Національного агентства України з питань державної служби робили акцент щодо реалізації політики у цьому напрямку на державному, регіональному та місцевому рівнях, а також стосовно впливу проєкту на цей процес.

Наступна сесія була націлена на обговорення результатів проєкту щодо посилення спроможності пілотних обласних і місцевих органів влади розробляти та впроваджувати ґендерно-чутливі та орієнтовані на права людини програми й плани відповідно до національної політики ґендерної рівності.

Своє бачення ситуації та напрацювання проєкту представили: Валентина ПОЛТАВЕЦЬ, Виконавча директорка Всеукраїнської Асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад»; Тетяна ГУЗЕНКО, Керівниця управління з питань гендерної рівності Київської міської держадміністрації, представниці ГО «Бюро гендерних стратегій та бюджетування»  у громадах Херсонської області та Березівської сільської ради Сумської області.

Важливість і роль громадських організацій та жінок з вразливих груп в прийнятті управлінських рішень в умовах пандемії, війни та стійкого відновлення – головна тема заключної сесії конференції. Було обговорено наступні питання:

– Врахування ґендерно-чутливих потреб жінок у місцевій політиці гуманітарного реагування  (Алла Ревуцька, представниця Торчинської селищної ради);

– Мобілізація жінок з інвалідністю в умовах кризи пандемії та повномасштабного вторгнення (Лариса Байда, Національна Асамблея людей з інвалідністю України);

– Розширення прав і можливостей сільських жінок, їхнє лідерство та гуртування для відновлення громад  (Софія Буртак, Громадська спілка «Бізнес мережа сільських жінок»);

– Просування участі жінок, які живуть з ВІЛ в Україні в регіональних координаційних механізмах (Олена Стужак, Благодійна організація «Позитивні жінки»).

Під час заключного слова, Керівниця Проєкту ООН Жінки Нургуль Асилбєкова, ще раз торкнулась основних результатів і досягнень проєкту, подальших кроків. Вона подякувала всім партнерам проєкту і команді проєкту ООН Жінки за плідну результативну роботу і вручила подяки від Представництва ООН Жінки  в Україні.

Національна Асамблея людей з інвалідністю України під час реалізації проєкту ООН Жінки була його невід’ємною частиною і зробила свій внесок, щоб змінити відношення і бачення ситуації щодо жінок з інвалідністю в громадах на краще.

За цей час ми співпрацювали з багатьма профільними міністерствами, уповноваженими з прав людей, громадами та жіночими організаціями.

Ми вдячні ООН Жінки за співпрацю і плідну партнерську роботу в проєкті, отриманий досвід.

 

Команда проєкту НАІУ

  Категорія: