Робоча зустріч керівників та лідерів громадського руху осіб з інвалідністю

Робоча зустріч керівників та лідерів громадського руху осіб з інвалідністю
28 Липня 2022
Друкувати цю новину

27 липня 2022 року Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України (НАІУ)  на платформі ZOOM була проведена чергова Робоча зустріч керівників та лідерів громадського руху осіб з інвалідністю.

Метою зустрічі стало підвищення інформованості  керівників та лідерів громадських організацій осіб з інвалідністю   щодо останніх  змін на національному та міжнародному рівнях у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю, а також обмін інформацією щодо діяльності ГОІ стосовно допомоги людям з інвалідністю внаслідок російського вторгнення на місцевому рівні

Участь в заході взяли більше 40 осіб, представниці/ки громадських організацій осіб з інвалідністю та особи з інвалідністю з різних регіонів України.

Захід пройшов під головуванням Генерального Секретаря НАІУ  Вікторії Назаренко, яка привітала та ознайомила всіх присутніх про результати зустрічі (відбулась 25 липня 2022 року) НАІУ з представниками ВООЗ щодо актуальних питань підтримки осіб з інвалідністю  в період війни.

Наступним важливим питанням зустрічі стало обговорення стану роботи регіональних організацій НАІУ з Всесвітньою продовольчою програмою ООН (United Nations World Food Programme, WFP) стосовно отримання та передачі продуктових наборів особам з інвалідністю та іншим малозабезпеченим громадянам. Керівники громадських організацій розповіли про нинішній стан справ та проблеми, з якими  їм довелося стикнутися

Павло Ждан, радник голови НАІУ розповів про результати опитування лідерів Громадських організацій щодо стратегічних напрямів діяльності ГОІ. Він зазначив, що за результатами опитування найбільш складним питанням було визнано питання доступності, а найбільш популярним питанням щодо теми подальших нарад/семінарів НАІУ було визначено тему проєктної діяльності.

Також він ознайомив учасників з діяльністю Секретаріату НАІУ щодо участі у процесах прийняття рішень протягом останнього тижня. Зокрема він розповів, що фахівці НАІУ більше місяця працювали над першою редакцією проєкту ДБН В.2.2-ХХ:20ХХ «Будинки та споруди Закладів охорони здоров’я. Частина 1. Будівлі надання первинної медичної (медико-санітарної) допомоги» та першою редакцію проєкту ДБН В.2.2-ХХ:20ХХ «Будинки та споруди Закладів охорони здоров’я. Частина 2. Центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» і за результатами напрацювань надала 31 сторінку пропозицій. Також про те, що НАІУ спільно з Українським товариством глухих опрацювала проєкт  наказу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України “Про затвердження Порядку розгляду звернень громадян у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України” і запропонували певний алгоритм дій для гарячої лінії при зверненні осіб з порушеннями слуху.

Наступним слово взяв представник ГО «Харківська асоціація незрячих юристів» – Ігор Шрамко. Він нагадав про надання соціально-правових консультацій людям з інвалідністю, особам літнього віку та членам їх родин в умовах воєнного стану та наголосив, що найбільш актуальними питаннями у нинішній час залишаються питання отримання допомоги, матеріальної та натуральної. Консультацію можна отримати за телефоном: (дзвінки по Україні): +38050-905-07-95, або  направити коротке звернення  на електрону адресу  office-naiu@ukr.net.

Олександр Ворона, Голова Спілки громадських організацій осіб з інвалідністю міста Києва, розповів учасникам заходу про новий проєкт та запросив усіх присутніх до участі в Семінарі “Воєнні злочини в умовах повномасштабної війни”.

Зареєструватись для участі можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf0pf4LADsw1lde8K3xHax9uvLQJahBY4IQIzz6dGqMCRqlhA/viewform

Підсумок заходу підвела Лариса Байда, управителька проєктів НАІУ, яка наголосила на важливості підвищення інституційної спроможності громадських організацій людей з інвалідністю шляхом прийняття їх активної участі у конкурсах міжнародних проєктів, залучення нових членів до організацій, проведення навчання з метою посилення лідерства та підвищення обізнаності щодо можливостей реалізації прав людей з інвалідністю як на національному так і на міжнародному рівнях.

Вона зазначила: «Якщо ми не будемо підвищувати свою спроможність то довго не витримаємо. Тому питання підвищення спроможності ГОІ є надзвичайно важливим для подальшого розвитку суспільства».

Наприкінці Вікторія Назаренко традиційно підтримала всіх членів організації та побажала всім МИРУ та ВІДНОВЛЕННЯ!: «Дорогі колеги та друзі! Дякую вам за вашу велику працю в розбудові та захисті нашої Держави! Ваша праця на соціальному фронті безцінна! Ви мужні, сильні, професійні! Дякую, що ми є команда! Допомагаємо людям і надалі! Віри, миру та перемоги! Будьте здорові!»

Робота триває!

 

 

*Захід було проведено та розміщено інформацію в рамках реалізації проєкту «Сприяння правам осіб з інвалідністю шляхом розробки інклюзивних законів та політики» за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем («IFES»)

  Категорія: