Робоча зустріч керівників та лідерів громадського руху осіб з інвалідністю

Робоча зустріч керівників та лідерів громадського руху осіб з інвалідністю
14 Липня 2022
Друкувати цю новину

Вчора, 13 липня 2022 року,  Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України (НАІУ)  на платформі ZOOM була проведена Робоча зустріч керівників та лідерів громадського руху осіб з інвалідністю – членів та партнерів НАІУ. Метою зустрічі було підвищення інформованості керівників та лідерів громадських організацій осіб з інвалідністю  щодо останніх  змін на національному рівні у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю, а також обмін інформацією щодо діяльності ГОІ стосовно допомоги людям з інвалідністю внаслідок російського вторгнення на місцевому рівні.

Участь в заході взяли більше 30 осіб представниці/ки громадських організацій осіб з інвалідністю та особи з інвалідністю з різних регіонів України.

Захід розпочала Генеральний Секретар НАІУ  Вікторія Назаренко, яка привітала всіх присутніх та розповіла про важливу подію цього тижня, зокрема про зустріч з Об’єднанням організацій осіб з інвалідністю в Англії  – Альянс «Повертаємо наше майбутнє» – ROFA. Під час якої її представник Марк Гаррісон розповів про роботу громадських організацій в Англії.

Додатково Вікторія Назаренко звернула увагу присутніх, що з’явився перша редакція проєкту Плану по відновленню України і дуже важливим є врахування в ньому потреб осіб з інвалідністю.

Більш детально про проєкт відновлення України розповів Радник Голови Національної Асамблеї людей з інвалідністю Павло Ждан. План відновлення можна знайти за посиланням: https://ua.urc2022.com/plan-vidnovlennya-ukrayini. Сам план складається з 23 розділів та 3000 сторінок. Перерахувавши усі плюси та мінуси першого драфту Плану відновлення України Павло Ждан зазначив, що НАІУ планує детально проаналізувати проєкт Плану відновлення та вивчити доцільність оприлюднених напрацювань до проєкту.

Також Вікторія Назаренко та Павло Ждан розповіли про опрацьовані протягом останнього тижня законопроєкти та направлені препозиційні листи. Докладніше розповів про  направлені листи на Кабінет Міністрів України щодо створення безперешкодного середовища на пунктах пропуску через державний кордон, а також щодо  утримання та експлуатації фонду захисних споруд.

У другій половині зустрічі учасники обговорили поточну ситуацію в регіонах та наскільки громадські організації можуть впливати на цю ситуацію. Звернули увагу учасників на  важливості напрацювання стратегії подальшої роботи громадських організацій та НАІУ. Вікторія Назаренко відмітила, що саме з метою напрацювання цієї стратегії НАІУ було розроблено опитування для керівників ГОІ щодо проблем у житті людей з інвалідністю та ймовірних шляхів їхнього вирішення котре буде розіслано для опитування.

Додатково була обговорена важливість проведення подальших зустрічей.

Слідкуйте за інформацією на сайті НАІУ.

*Захід було проведено в рамках реалізації проєкту «Сприяння правам осіб з інвалідністю шляхом розробки інклюзивних законів та політики» за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем («IFES»).

  Категорія: