НАІУ піднято гострі питання перебування українців з інвалідністю за кордоном

НАІУ піднято гострі питання перебування українців з інвалідністю за кордоном
15 Червня 2022
Друкувати цю новину

Цієї середи, 15 червня 2022 року, Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів спільно із комітетами Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу; з питань гуманітарної та інформаційної політики; з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин; з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва в режимі відеоконференції провели слухання на тему: «Захист прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав-членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи, внаслідок збройної агресії Російської Федерації».

Зокрема, йшлося про проблематику вимушено переміщених та евакуйованих осіб за кордони України та в її межах. Головувала у конференції Галина Третьякова (Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів).

У цьому заході участь брали народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України, сторін соціального діалогу, громадських організацій, наукових установ, засобів масової інформації.

На слуханні Національну Асамблею людей з інвалідністю України (НАІУ) представляла Олена Корж, голова громадської організації «Розвиток особистості дитини плюс» в місті Бердянськ. Олена наразі є вимушено переміщеною особою в Німеччині, де перебуває зі своїм неповнолітнім сином з інвалідністю, тому з проблемами евакуйованих людей в Європі знайома з власного досвіду.

На слуханні Олена Корж звернула увагу громадськості до найгостріших питань вимушено переміщених українців з інвалідністю за кордоном.

А саме:
1. Проблема інформування. В соціальних установах відсутні перекладачі, немає маршрутної карти доступною мовою. А без знання мови і законів країни, в якій знаходяться українці з інвалідністю, вони абсолютно беззахисні.
2. Проблема з доступом до медицини та отримання життєвонеобхідних ліків за кордоном. Традиційно до фахівців в Європі великі черги, часом на кілька місяців, та також немає супроводжуючих перекладачів. І це все – ризик для життя людей з інвалідністю.
3. Відсутність фізичного супроводу як для дітей з інвалідністю, так і для людей з тяжкими ураженнями та осіб похилого віку.
4. Проблема отримання житла. Дуже багато сімей повертаються в Україну, навіть якщо їм нікуди повертатися.

«Від імені Національної Асамблеї хочу донести, що люди та діти з інвалідністю мають право на доступність та допомогу в країнах, які надають прихисток. З 65 членів моєї організації з м. Бердянська до Європи виїхали 40 сімей, і лише одна родина залишилась на території України. Всі ці люди виїжджали не з власної волі аби покращити своє життя, а тому, що в своїй домівці стало небезпечно. Національна Асамблея людей з інвалідністю України готова підключитися до розробки озвучених виступаючими законодавчих ініціатив в контексті прав людей з інвалідністю», – наголосила Олена Корж.

Для довідки, за даними НАІУ від початку війни, 24.02.2022, з України виїхало близько 400 тисяч осіб з інвалідністю. Усього в Україні зареєстровано 2,7 мільйона людей з інвалідністю. Ті, хто зараз перебуває в рідних домівках або переміщені всередині країни, день за днем стикаються з низкою проблем, часто несумісних з життям. А саме: бомбосховища для людей з інвалідністю найчастіше недоступні, життєвонеобхідні ліки дуже важко дістати, багато лікарень зруйновано, а самі лікарі виїхали з країни, не вистачає фінансової допомоги та відсутність належного інформування.

Весь час протягом війни НАІУ працює в посиленому режимі та докладає усіх можливих зусиль для допомоги українцям як в Україні, так і поза її межами. Разом до перемоги!

  Категорія: