Разом переможемо! Творимо добро та спільними зусиллями продовжуємо допомагати тим, хто опинився в складних життєвих обставинах через військові дії в Україні! 

Разом переможемо! Творимо добро та спільними зусиллями продовжуємо допомагати тим, хто опинився в складних життєвих обставинах через військові дії в Україні! 
16 Травня 2022
Друкувати цю новину

На сьогоднішній день найуразливішою категорією людей є люди з інвалідністю – ті, хто проживав чи досі залишається у містах, де ведуться активні бойові дії. Саме на них зосереджена особлива увага державних інституцій та громадських організацій. Наразі всі вони намагаються надавати різні види допомоги: від гуманітарних поставок (їжа, одяг, ліки) до організації евакуації та забезпечення тимчасовим проживанням у спеціальних пансіонатах, центрах тощо.

Секретаріат Національної Асамблеї людей з інвалідністю України  спільно з її членами  ̶  громадськими організаціями людей з інвалідністю, зокрема і батьківськими організаціями, також продовжують долучатися до гуманітарної ініціативи та беруть активну участь у наданні такої допомоги в першу чергу людям з інвалідністю, вимушено переміщеним сім’ям, які виховують дітей з інвалідністю, особам літнього віку, які постраждали від воєнних дій. Разом з цим ГОІ займаються і питаннями комунікації та логістики, і сприяють організації транспортних перевезень тощо. Війна згуртувала українців. Кожен робить щось для того, аби наблизити перемогу.

  • Команда Центру тимчасового перебування людей з інвалідністю, людей похилого віку у місті Дніпрі, створеного громадською організацією «Центр соціальної адаптації людей з інвалідністю «Океан добра»  на чолі із Ольгою Волковою не розслабляється. Під вій сирен приймають людей з інвалідністю, людей похилого віку з гарячих точок України. За допомоги організації «Восток-SOS» та при підтримки БФ «Врятуймо Україну» велику групу людей направлено у місто Івано-Франківськ та Львів. Там вони змогли відпочити та трохи реабілітуватися, а Центр у Дніпрі наразі чекає нових людей, про яких буде дбати та піклуватися.

 

 

  • Центр «Право вибору» на чолі із Валентиною Бутенко не залишився стояти у стороні, та вже на другий день війни створив штаб гуманітарної допомоги людям з інвалідністю, і одразу відправився на пошуки їжі та медикаментів. Завдяки підтримці Олени Шингарьової, керівнику підприємства “Інватаксі”, супер водієві Андрію Корнієнку їх команда змогла вивезти лежачих людей з-під обстрілів у пункти евакуації та закупити частину медикаментів та продуктів. Дякуємо за їх мужність та громадянську позицію. На сьогодні вже друга група відправлена в Бельгію, де її очікували.

“Попри все ми оптимісти. Працюємо, мріємо навіть під час війни. Наша організація не переривала роботу ні на один день. Правда напрямки роботи змінились. Команда штабу (терапевти мови та мовлення, фізичні терапевти, тифлопедагоги тощо) організує евакуацію людей з інвалідністю, знаходить та развозить продукти і ліки тим, хто залишився в Харкові . Виявляється, що ми і це вміємо робити. Але питання щодо повноважень допомагати, змусило задуматись про те, хто ми такі є “Право вибору”. В липні нашій організації виповнюється 20 років. Які не пройшли даремно. Ми є членами “Єдиної соціальної мережі” нашого героїчного міста Харкова, членами ВГО “Національна Асамблея людей з інвалідністю України”. Про діяльність нашого штабу знає керівництво міста. І те що ми робимо, ми робимо тільки завдяки партнерам з Харкова, Львова, Польщі, Німеччини, США, Турції, які нам довіряють. Поки писала, подумала, що наша маленька команда робить фантастичні речі” – Валентина Бутенко.

  • Завдяки громадським організаціям “AirLight” (член НАІУ) та “Асоціація саперів України” у місті Запоріжжя була надана гуманітарна допомога у вигляді продуктових наборів та санітарно-гігієнічних засобів, медикаментів, одягу біженцям з міст та сіл, у яких наразі ведуться активні бойові дії. Також охоплено більше 200 осіб з міста, з них: особи з інвалідністю, діти, одинокі матері, багатодітні сім’ї, пенсіонери, поранені, малозабезпечені. Велику подяку висловлюємо керівникам та помічникам цих громадських організацій, а саме: Мірошниченко І. С. та Пістрюга Т. В., за допомогу та підтримку, надану людям, зокрема із інвалідністю, що знаходились у скрутному станови

    щі.

  • Чернівецька обласна організація людей з інвалідністю «Лідер» на чолі із представницею НАІУ в області Валентиною Добридіною завдяки налагодженої співпраці та взаємодії з Чудейською церквою ЄХБ нещодавно отримали гуманітарну допомогу (засоби гігієни, продукти харчування та інше). Така допомога була надана також Чернівецькому геріатричному пансіонату, Стаціонарному відділенню для постійного або тимчасового проживання Сторожинецького територіального центру с. Чудей. Дякуємо вам за це. Але, навіть потребуючи та отримуючи допомогу, наші організації людей з інвалідністю намагаються допомагати комусь ще, що не може не захоплювати. Отриману допомогу вони розділити зі своїми друзями з міста Балта Одеської області. Ми щиро дякуємо за важливу підтримку і допомогу від мережі партнерів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Центру Gedankendach при Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича (у складі Центру німецькомовних студій, ГО «Українсько-німецьке культурне товариство міста Чернівців» і лекторату Німецької служби академічних обмінів DAAD), яка надається організаціям людей з інвалідністю та всім потребуючім.

«Щодня роздаємо необхідні речі людям з інвалідністю, переселенцям, людям похилого віку», ̶  Валентина Добридіна.

  • За цей час видавництво «Інтроліга ТОР», очолюване українським поетом, прозаїком та видавцем Олександром Прилуцьким, людиною з інвалідністю І групи по зору, стало своєрідним центром волонтерства  на Сході України. ЧООГОЛОМ «День» (член НАІУ), головою якого також є Олександре Івановичу, відіграє немалу роль у допомозі громадянам України, а зокрема вразливим категоріям людей із Харкова.  В свою чергу НАІУ висловлює велику подяку родині Олександра і Катерини Землянських та колективу ТОВ «Локрі» і його директору Юрію Пекшеву.

«Почалося все з надання допомоги харків’янам: дізнавшись від тамтешніх колег про скруту з окремими продуктами, я звернувся до друзів та знайомих і в скорому часі близько тони продовольства було доставлено за конкретними адресами. Приєднався до цієї акції й колектив Черкаської міської бібліотеки, де минулого тижня вже остаточно намітили зустріч зі мною, як з письменником, яка неодноразово відкладалася через воєнний стан», – Олександр Прилуцький.

 

  • Представники та волонтери Секретаріату НАІУ у співпраці з іншими громадськими організаціями, зокрема ГО «Троєщина FB», зібрали продукти харчування для наших хлопців з ЗСУ у Дніпропетровській обл., відправили гуманітарну допомогу у Чернігівську область (Нова Басань та Биків). Робота триває.

 

 

Секретаріат НАІУ продовжує працювати в Києві, представники НАІУ в областях. Ми підтримуємо контакти з тимчасово окупованими областями (за можливості).

  • На сьогодні завдяки міжнародній підтримці партнерів НАІУ надала фінансову допомогу 285 особам з інвалідністю на загальну суму 648 тис. грн.
  • Організації – члени НАІУ у співпраці з державними структурами допомагають з евакуацією людей з інвалідністю та членів їх родин з різних областей України.
  • НАІУ продовжує співпрацювати з різними міжнародними організаціями людей з інвалідністю щодо розміщення людей з інвалідністю, надання гуманітарної допомоги.
  • Продовжуємо надавати допомогу створеним на базі організацій – членів НАІУ транзитним центрам для людей з інвалідністю,  сімей з дітьми з інвалідністю, яких вивозять з окупованих місць і небезпечних районів.  Усі місця адаптовані під потреби людей з інвалідністю.
  • Інформувємо  наших громадян через інтернет ресурси НАІУ про поточну ситуацію, нові законодавчі ініціативи уряду щодо соціального захисту осіб з інвалідністю в Україні.
  • Консультуємо людей з інвалідністю та членів їхніх родин щодо евакуації, перетину кордону, надання гуманітарної допомоги.
  • Моніторимо та надаємо інформацію щодо ситуації з людьми з інвалідність в умовах війни агенціям ООН, міжнародним інституціям, які відстоюють права осіб з інвалідністю.
  • Фіксуємо воєнні злочини росії щодо громадян з інвалідністю та передаємо інформацію до Європейського форуму осіб з інвалідністю, Міжнародного альянсу людей з інвалідністю та Комітету ООН з прав осіб з інвалідністю.

Це тільки невеличка частинка великої справи! Сказати, що ви МОЛОДЦІ – не сказати нічого!  Дуже вдячні активним членам НАІУ та їх керівникам, партнерам, які залучаються до гуманітарних реагувань в такі складні для всіх нас часи!

Дякуємо усім нашим закордонним та національним партнерам, друзям за конструктивну співпрацю, цінну та вагому допомогу, яку вони нам щедро надають у цей непростий для нашої держави час!

Пишаємось кожним з вас та продовжуємо бути достойними громадянами своєї країни і рухатись у напрямку допомоги, взаємопідтримки і нашої загальної Перемоги!

Бережемо себе та продовжуємо допомагати іншим!

Велика вам всім ПОДЯКА!

  Категорія: