Взаємодія НАІУ з місцевими органами виконавчої влади! Почуймо один одного!

Взаємодія НАІУ з місцевими органами виконавчої влади!  Почуймо один одного!
28 Січня 2022
Друкувати цю новину

Звернення ГОІ потребують не тільки своєчасного розгляду, а й відповідної на них реакції (дій)!

Секретаріат Національної Асамблея людей з інвалідністю України (НАІУ) вкотре звернувся до Київського міського голови Віталія Кличка стосовно встановлених у столиці систем наземної тактильної навігації, які несуть загрозу для користувачів, людей з інвалідністю.

На багатьох вулицях столиці за останні роки встановлено системи наземної тактильної навігації (спеціальних тактильних смуг (тактильної плитки) направляючих, попереджувальних та інформаційних. Відповідні засоби безпеки, орієнтування та отримання інформації в ідеалі повинні створювати комплекс умов для вільного та безпечного переміщення, орієнтування та отримання інформації для осіб із порушенням зору та інших маломобільних груп населення (далі – МГН).

НАІУ вже неодноразово зверталась до посадовців з приводу того, що переважна більшість встановлених систем наземної тактильної навігації в кращому випадку не виконує своїх функцій. Навпаки, подекуди відповідні системи навігації несуть загрозу для користувачів. Десь такої плитки невиправдано багато як от на вулиці Пушкінській, а на деяких об’єктах відповідні системи навігації взагалі відсутні, хоча вони там потрібні та сподіваюсь найближчим часом з’являться.

Непоодинокі випадки, коли така плитка вкладена, м’яко кажучи, із грубим порушенням державних будівельних норм (ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд»). Внаслідок цього:

  • тактильна плитка вкладена на бруківку ФЕМ «Старе місто» абсолютно не відчувається на дотик ногою;
  • тактильна плитка випадково з’являється і випадково зникає посеред тротуару;
  • тактильна плитка хибно спрямовує пішохода із порушенням зору не на пішохідний перехід, а на проїзджу частину поза межами пішохідного переходу, а ще в гірших випадках – прямо на середину перехрестя.

Якраз усі ці перелічені проблеми наявні із тактильною плиткою, що вкладена на тротуарах по вулиці Назарівській та на її перехресті з вулицею Симона Петлюри.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Особливої гостроти даній проблемі додає те, що неподалік зазначеного місця розташовані (за адресами: вул. Саксаганського, буд. 100, та вул. Тарасівська, буд. 2/21) відповідно офтальмологічна медико-соціальна експертна комісія та міська центральна медико-соціальна експертна комісія, які щодня відвідують сотні осіб з інвалідністю, у тому числі з порушенням зору.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На підставі зазначеного НАІУ просить надати доручення відповідним структурам:

– перевірити хто опрацьовував проєктні рішення щодо вкладання тактильної плитки на тротуарах по вулиці Назарівській та на її перехресті з вулицею Симона Петлюри, підписував відповідні погодження на її розміщення та вжити відповідних заходів, в тому числі щодо демонтажу та правильного вкладання зазначеної плитки в максимально короткі терміни, попередньо провівши із залученням досвідчених фахівців із числа осіб з порушенням зору обстеження навколишньої території, від найближчої станції метро (Університет) до офтальмологічної медико-соціальної експертної комісії та міської центральної медико-соціальної експертної комісіях на предмет визначення стану доступності та безпеки для різних категорій маломобільних груп населення;

– організувати навчання для всіх керівників і працівників комунальних служб, що задіяні в підготовці проектів і безпосередньому вкладанні тактильної плитки на тротуарах столиці, із залученням досвідчених фахівців із числа осіб з порушенням зору;

– провести в кожному районі обстеження навколишньої території до місць компактного проживання та навчання осіб з порушенням зору, відвідування ними відповідних підприємств, установ та організацій на предмет наявності та правильного вкладання тактильної плитки та вжити відповідних заходів, в тому числі щодо демонтажу та правильного вкладання зазначеної плитки в максимально короткі терміни.

Чекаємо на позитивні результати!

  Категорія: