Інформаційна сесія «Представлення результатів аудитів доступності»

Інформаційна сесія  «Представлення результатів аудитів доступності»
30 Листопада 2021
Друкувати цю новину

29 листопада 2021 року Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України (НАІУ) на платформі ZOOM організовано та проведено Інформаційну сесію, на якій представлено результати аудитів доступності об’єктів/будівель/споруд, проведених досвідченими фахівцями, представниками громадських організацій осіб з інвалідністю – членів НАІУ в рамках реалізації Всеукраїнської програми «Національна партнерство-узгоджена доступність». Модераторкою заходу виступила Лариса Байда.

 

Участь у інформаційної сесії взяли понад 50 осіб з різних регіонів України, зокрема і представники КМУ, КМДА, ФСЗІ. Представлено результати аудитів доступності 45 об’єктів з 15 областей України (з них 38 об’єктів Великого будівництва).

З привітальним словом виступив голова ГС ВГО НАІУ Валерій Сушкевич та закликав всіх учасників не зупинятися на досягнутому та активно залучатися до процесів прийняття державних рішень і формування громадської думки. Водночас він наголосив на важливості командної роботи, комунікації та партнерства.

Учасників сесії привітали Генеральний секретар НАІУ Вікторія Назаренко, запрошені гості, зокрема Тетяна Баранцова – Урядова уповноважена з прав осіб з інвалідністю та її представники: в Чернівецькій області –Валентина Добридіна, в Івано-Франківські області – Микола Макар, в Житомирській області –Неля Ковалюк, в Херсонській області – Віктор Булка.

Також виступили представники/представниці громадських об’єднань осіб з інвалідністю з різних областей України, фахівці/фахівчині, які працюють в сфері захисту прав людей з інвалідністю, питань доступності та брали участь у аудитах, в тому числі Ярослав Грибальський – координатор програми НАІУ «Безбар’єрна Україна».

За результатами проведених аудитів доступності об’єктів, серед яких лікарні, медичні амбулаторії, дитячі садочки, навіть спортивний комплекс та бібліотека, приблизно 85 % в повній мірі не відповідають вимогам ДБН. Серед системних порушень можна виділити таки, як забезпечення інформаційної доступності для людей з порушеннями зору, інтелектуальними порушеннями, проблемні під’їзди до будівель, відсутність стоянки, помилкові кольорові рішення тощо. Іноді усунення існуючих бар’єрів призводить до створення нових додаткових бар’єрів.

Але ж є і позитивні моменти, коли представники владних структур готові до активної співпраці, зацікавлені залучати професійних фахівців, представників ГОІ до процесів проведення аудитів доступності на постійній основі для створення належних умов доступності, підрядники прислухаються до порад та прикладають зусилля для усунення існуючих порушень. Також присутність зручних ліфтів в деяких об’єктах, сучасного медичного обладнання, облаштування туалетних кімнат. На жаль, деякі зауваження, які надавалися в процесі проведення аудитів, не враховувалися, зокрема щодо порогів, сходинок тощо.

Враховуючи результати проведених аудитів учасниками заходу визначено також проблемні моменти існуючої ситуації щодо створення доступності та шляхи їх вирішення. Зокрема це відсутність достатнього контролю за цільовим використанням бюджетних коштів. Колосальні кошти, які виділяються на державному рівні інколи застосовуються та витрачаються не за призначенням (без врахування законодавчих вимог). Без належного державного контролю, на жаль, не завжди застосовується механізм автоматичного забезпечення норм. Також спостерігається тенденція певної дистанції між існуючими вимогами та їх виконанням на проектному єтапі. Існує проблема, яка потребує вирішення, зокрема щодо можливості невиконання норм, закладеної на законодавчому рівні.

Разом з тим. Під час інформаційної сесії обговорювалися і інші питання:

– Чому доступність залишається проблемою?

– Що ми, громадські об’єднання осіб з інвалідністю,  можемо зробити?

– Як може новий об’єкт громадського призначення, спроектований і прийнятий до експлуатації  може бути  фізично недоступним?

– Чому на 11 році ратифікації Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю  питання доступності залишаються такою великою проблемою? Це політика, бізнес, небажання впускати людей з інвалідністю в суспільство, нерозуміння питань інвалідності?

Узагальнена інформація, висновки та рекомендації за результатами проведених аудитів доступності будуть надіслані керівникам відповідних структур, іншим зацікавленим сторонам з метою проведення аналізу реагування.

Секретаріат Національної Асамблеї людей з інвалідністю вдячний всім учасникам, залученим до проведення аудитів, учасникам заходу за активну участь, представникам владних структур на місцевих рівнях за сприяння, небайдужість та розуміння важливості існуючої проблеми!

Системна робота триває!

 

Захід було проведено в рамках реалізації  Всеукраїнської програми НАІУ «Національне партнерство  – узгоджена доступність», що перемогла в конкурсі з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, для виконання (реалізації) яких надається у 2021 році фінансова підтримка за рахунок коштів Державного бюджету України.

  Категорія: