ВБОЛІВАЄМО за УКРАЇНУ! Разом з тим, перевіряємо ДОСТУПНІСТЬ об’єктів спортивної інфраструктури для вболівальників з інвалідністю!

ВБОЛІВАЄМО за УКРАЇНУ! Разом з тим, перевіряємо ДОСТУПНІСТЬ об’єктів спортивної інфраструктури для вболівальників з інвалідністю!
29 Жовтня 2021
Друкувати цю новину

Нещодавно у Києві на НСК Олімпійському відбувся матч третього туру Ліги Чемпіонів-2021/22 Шахтар – Реал Мадрид.

Національна Асамблея людей з інвалідністю України на запрошення ФК “Шахтар” організувала похід на цей матч вболівальників з інвалідністю. Змогу відвідати матч отримали і люди на кріслах колісних, і з інвалідністю внаслідок порушенням зору. Після гри нам надійшло багато відгуків про отримані враження.

Шанувальники футболу зібралися в очікуванні перемоги команди Шахтар на НСК “Олімпійський”.

Пригоди наших вболівальників почались ще на шляху до стадіону.

«Як і більшість, ми скористались метрополітеном, щоб доїхати до стадіону»:- розказав Олег Полозюк, юрист НАІУ, що пересувається на кріслі колісному. “Але супровід воєнізованої охорони передбачено за Інструкцією лише до 20:00 год., а поєдинок стартував о 22:00, тому прийшлось покладатись на власні сили на станції «ВДНГ» та сили поліції, що хоча й нехотя, але допомогли на ескалаторі на станції «Олімпійська». На сходах підземного переходу допомогли колеги-вболівальники Шахтаря, аджє нас було видно по атрибутамі з логотипами команди і спрацювала солідарність ультрас. Зайшовши/заїхавши на стадіон ми скористались допомогою стюарда, щоб дістатись до потрібного сектора. Слід зазначити, що фахівці  НАІУ брали участь у консультативній допомозі будівельникам та архітекторам під час  реконструкції НСК “Олімпійський” в ході підготовки до ЄВРО – 2012, тому із частковим врахуванням наших пропозицій, стадіон став доступний настільки, наскільки на той час була технічна можливість це зробити”.

Хоча, питання повної доступності об’єкта залишається відкритим!

Перед матчем також завітали до вбиральні, яка теж оказалася частково доступна, оскільки чомусь не працювала защібка на дверях. Пожартували, що “чесним людям нема чого приховувати”, по черзі постояли перед дверима, поки кожен скористався кабіною.

Це що до фізичної ДОСТУПНОСТІ!

І ось нарешті та чарівна мить, коли прозвучала музика та комагнди з’явились на полі. Почалась феєрія футболу! Під час гри, наші незрячі та слабозорі колеги змогли скористатись прослуховуванням матчу через під’єднання до аудіо описового коментаря, про хвилі якого були попереджені напередодні при отриманні квитків.

Приємно було зустрітись зі старими друзями, з якими не бачились декілька років. Звичайно, гра була динамічна та, на жаль, драматична.. Але емоції все одно зашкалювали, ми вболівали за Шахтар до кінця матчу, вигукуючи гасла!  Підтримаємо команду і в перемогах, і в поразках!

Вітаємо бажання та намагання ФК  “Шахтар” створювати відповідні умови для ДОСТУПНОГО відвідування футбольних матчів вболівальниками з інвалідністю, зокрема забезпечення квитками – запрошеннями та послугою аудіо-описового коментування!

Вперше  про послугу аудіо-описового коментування вболівальники з інвалідністю дізналися  ще під час Євро-2012, коли на всіх приймаючих європейську першість стадіонах зазвучали голоси волонтерів, які у рамках УЄФА ЄВРО-2012 «Respect Inclusion – Football with No Limits» («Поважай безбар’єрність – Футбол без обмежень») пройшли спеціалізований тренінг з аудіо-описового коментування. Організатором тренінгу став CAFE і Національна Асамблея людей з інвалідністю України.

Аудіо описовий коментатор додатково описує важливу візуальну інформацію, наприклад, рухи, вирази обличчя, сам стадіон, дії, одежу, кольори та інші дрібниці, які необхідні для передачі зображення, місця проведення, самого матчу, якоїсь події та навколишнього середовища. Під час матчу коментатор більше уваги приділяє подіям на полі, аніж статистиці, тактиці або тривалим роздумам щодо попередніх дій того чи іншого футболіста.

У випадку з футбольним матчем «наживо», аудіо-описовий коментар гарантує те, що слабозорий або сліпий вболівальник (слухач) має повне уявлення про матч, а отже безпосередньо бере участь у грі та насолоджується матчем наряду з іншими фанами.

Ну а ми чекаємо на ПЕРЕМОГУ!!!  3 листопада, коли в Мадриді відбудеться матч 4-го туру групового етапу Ліги чемпіонів «Реал» – «Шахтар»!

Не зважаючи ні на що:  УКРАЇНО, ВПЕРЕД!

  Категорія: