ПОЗИЦІЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ АСАМБЛЕЇ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ УКРАЇНИ СТОСОВНО ЗАКОНОДАВЧИХ ЗМІН У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ТЕХНІЧНИМИ ТА ІНШИМИ ЗАСОБАМИ РЕАБІЛІТАЦІЇ (ЗАКОНОПРОЄКТ № 4542)

ПОЗИЦІЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ АСАМБЛЕЇ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ УКРАЇНИ СТОСОВНО ЗАКОНОДАВЧИХ ЗМІН У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ТЕХНІЧНИМИ ТА ІНШИМИ ЗАСОБАМИ РЕАБІЛІТАЦІЇ (ЗАКОНОПРОЄКТ № 4542)
26 Жовтня 2021
Друкувати цю новину

У Верховній Раді України 24 грудня 2020 р. за № 4542 зареєстровано та прийнято в першому читанні урядовий проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» щодо приведення у відповідність із деякими законодавчими актами».

Цей законопроєкт розроблявся з метою приведення класифікації технічних та інших засобів реабілітації та пов’язаної з ними термінології, встановленої Законом України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» (далі – Закон про реабілітацію), у відповідність до міжнародного стандарту ISO 9999:2016 «Assistive products for persons with disability – Classification and terminology», а також приведення термінології цього Закону у відповідність до освітнього законодавства.

Однак на етапі підготовки проєкту Закону до другого читання народним депутатом України С. Д. Гривком внесено пропозицію стосовно виключення частини восьмої статті 26 Закону про реабілітацію.

 

Стаття 26. Засоби реабілітації осіб з інвалідністю

Безкоштовне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації за індивідуальною заявкою особи з інвалідністю, послугами з післягарантійного ремонту здійснюється у вигляді грошової допомоги особам з інвалідністю для оплати вартості виданих виробів та наданих послуг шляхом безготівкового перерахування коштів підприємствам, що виконали зазначені заявки та відповідають кваліфікаційним вимогам, які визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення.

 

Прийняття цієї пропозиції, на думку Національної Асамблеї людей з інвалідністю України, зумовить повернення до «уровніловки», призведе до ігнорування індивідуальних потреб осіб з інвалідністю під час реалізації ними права на забезпечення відповідними засобами реабілітації, а також до порушення частини третьої статті 22 Конституції України і частини першої статті 20 Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю. Ліквідується механізм забезпечення конкретної особи з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації.
Це автоматично означає повернення до здійснення закупівлі таких засобів на тендерних засадах, їх виробництва конвеєрним, безособовим методом, коли люди з інвалідністю не матимуть змоги самостійно обрати будь-який засіб та забезпечити собі максимально можливе відновлення втрачених фізичних функцій організму.

З метою попередження прийняття Верховною Радою України негативного для людей з інвалідністю рішення з питання забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації НАІУ 20 жовтня 2021 р. спрямувала листи до голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Г.М. Третьякової, голови підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об’єднань Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів С.Д. Гривка та інших народних депутатів України.

Зазначеними листами НАІУ поінформувала про не підтримку пропозиції стосовно виключення частини восьмої статті 26 Закону про реабілітацію як такої, що несе ризик звуження соціальних гарантій для осіб з інвалідністю, а також звернулась із проханням не допустити підтримку вищевказаної пропозиції   до законопроєкту № 4542.

Сподіваємося на підтримку людей з інвалідністю у відповідному питанні з боку депутатського корпусу.

  Категорія: