Принцип «Нічого для нас без нас» в дії?!

Принцип «Нічого для нас без нас» в дії?!
11 Червня 2021
Друкувати цю новину

Уряд на засіданні 9 червня схвалив законопроєкт „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг”.  Законопроєктом пропонується внести зміни до законів України, якими передбачається, що пільги з оплати проїзду та інші надаються на підставі рішень органів місцевого самоврядування і виплачуються у визначеному ними порядку та розмірах у формі грошової компенсації.  Також вносяться зміни до законів України „Про транспорт” та „Про автомобільний транспорт” у зв’язку із запровадженням грошової компенсації замість пільг з оплати проїзду.

Враховуючи думку багатьох громадських об’єднань осіб з інвалідністю з усіх регіонів України Громадська спілка «Всеукраїнське громадське об’єднання «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» не підтримує зміни до діючого законодавства щодо монетизації проїзду пільговим категоріям громадян, у тому числі і людям з інвалідністю, оскільки існує дуже багато соціальних та фінансових ризиків.

Відповідно до Конституції України при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Також, відповідно до статті 38.1 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»  звуження змісту та обсягу права осіб з інвалідністю на пільговий проїзд транспортом не допускається.

 Якщо мова йде про грошову компенсацію оплати проїзду, то це має відбуватися  виключно за бажанням особи, яка має право на пільги, якщо це передбачено діючим законодавством, у чітко визначених розмірах та строках у відповідності до сталих показників з неможливістю обмеження прав інших осіб з інвалідністю.

Занепокоєні тим, що надання права на законодавчо закріплену пільгу на пряму стане залежним від рішення місцевих рад та поставить пільгові категорії, зокрема і осіб з інвалідністю, в нерівні умови, оскільки в різних регіонах України різні фінансові можливості. Та у разі погіршення фінансової ситуації у відповідній територіальній громаді,  може призвести до скорочення або й повного скасування зазначених пільг, що є неприпустимим відповідно до чинного законодавства України.

Робота триває. Сподіваємося, що нас почують.

  Категорія: