The National Assembly of People with Disabilities continue its work

We would like to express our heartfelt gratitude to all for your support and donations – international organizations and individuals.

 

GCRF AHRC: «Вплив COVID-19 на людей з інвалідністю в Україні»

Національна Асамблея людей з інвалідністю України (НАІУ) у співпраці з Единбурзьким університетом ім. Нейпіра, Університетом Глазго, Інститутом соціології НАН України  реалізує в Україні  дослідницький  проєкт  GCRF AHRC: «Вплив COVID-19 на людей з інвалідністю в Україні», що  фінансується Радою з досліджень мистецтв та гуманітарних наук Великобританії та Фондом досліджень глобальних викликів Великобританії. 

В рамках проєкту буде підготовлено Дослідження щодо визначення впливу COVID-19 на становище людей з інвалідністю в Україні, з особливою увагою до внутрішньо переміщених осіб.

Цей проєкт об’єднує дослідницьку групу із чотирьох організацій з Великобританії та України – міждисциплінарна, багатонаціональна, багатоінституціональна та багатомовна команда науковців, дослідників та практиків, які захоплені соціальною справедливістю, рівністю та правами людини:

Проєкт базується в Единбурзькому університету Нейпіра- це сучасний, амбітний та інноваційний університет, розташований в Единбурзі, жвавій історичній столиці Шотландії. Це найкращий сучасний університет Шотландії за версією The Times і The Sunday Times, який піднявся на 38 позицію в рейтингу Good University Guide 2021.

Ключовий недержавний партнер в Україні – Національна Асамблея людей з інвалідністю України.

Партнери проєкту:

  • Інститут соціології Національної Академії Наук України був заснований в 1990 році. Його основна місія – проводити якісні та ефективні дослідження, спрямовані на виявлення закономірностей і основних тенденцій в соціальному, економічному та політичному розвитку українського суспільства. 

  • Університет Глазго, заснований в 1451 році, є четвертим найстарішим університетом англомовного світу. Він входить в сотню кращих університетів світу. Високий рівень наукових досліджень в рамках дисциплін і міждисциплінарні команди лежать в основі стратегії університету і допомагають Глазго вирішувати глобальні проблеми.

У консультативну групу проєкту також входять провідні вчені, громадські активісти та люди з інвалідністю з Україні та Великобританії, в тому числі пані Тетяна Баранцова (Урядова Уповноважена з прав осіб з інвалідністю, Україна), Оксана Полякова (Директорат захисту прав осіб з інвалідністю Міністерства соціальної політики України), професор Білл Хьюз, доктор Сьюзі Балдерстон і доктор Нікола Бернс.

Ключові елементи Дослідження:
  • Опитування громадських організацій осіб з інвалідністю, в т.ч. дітей та молоді з інвалідністю – членів та партнерів Національної Асамблеї людей з інвалідністю України. 

Мета:

  • з’ясувати, як пандемія вплинула на  групи людей з інвалідністю, якими опікується організація;

  • з’ясувати, як пандемія вплинула на діяльність організацій осіб з інвалідністю;

  • спланувати відповідні дії громадського руху осіб з інвалідністю щодо внесення змін у стратегії, політики, плани дій  на державному та  місцевому рівні  для покращення доступу до послуг та поліпшення ситуації щодо захисту прав осіб з інвалідністю та їх родин в період пандемії COVID-19;

  • використовувати отримані дані під час адвокаційних компаній щодо відстоювання інтересів осіб з інвалідністю.

  • Проведення інтерв’ю 300 людей з інвалідністю у 10 регіонах (у т. ч. внутрішньо переміщених осіб).

Мета:

  • визначення ступеню поінформованості, джерела інформації та доступність до інформації про COVID-19 осіб з інвалідністю, зокрема внутрішньо переміщених осіб. 

  • визначення основних /проблем, з якими стикаються люди з інвалідністю, у т.ч. ВПО, під час здійснення загальнодержавний карантинних заходів, пов’язаних із COVID-19.

  • визначення чинників та бар’єрів, які впливають на можливість отримання особами з інвалідністю доступних послуг (медичних, соціальних, інформаційних, тощо) та  зміни, які відбулися під час пандемії СOVID-19

  • визначення основних побоювань і страхів, пов’язаних із поширенням COVID-19, які впливають на психологічний стан осіб з інвалідністю, у т.ч. ВПО – психологічна складова пандемії.

  • Проведення опитування-дослідження 20 домогосподарств осіб з інвалідністю (у т.ч. внутрішньо переміщених людей з інвалідністю) протягом 8 тижнів за допомогою системи письмових щоденників або аудіо-відео та фотосвідчень, записаних безпосередньо особами з інвалідністю.
  • Проведення семінарів, тренінгів, інтерв’ю з представниками органів влади на центральному та регіональному рівнях щодо результатів дослідження та обговорення рекомендацій подальших дій для поліпшення ситуації.
Сподіваємось на активну участь у заходах, які будуть проходити в рамках проєкту,  на вашу зацікавленість та відверті й ґрунтовні відповіді під час проведення опитувань і обговорень!  
«НІЧОГО ПРО НАС БЕЗ НАС: досліджуємо разом».

Команда проєкту

Робочі документи:

Українською

Шарапов К., Назаренко В., Бурова О., Поліщук О., Андерсон Д. (2022). Робочий документ: Вплив COVID-19 на людей з інвалідністю в Україні: перспективи організацій людей з інвалідністю + Лист щодо російського вторгнення в Україну. Единбург: Единбурзький університет Нейпіра. 

Завантажити (updated 3 March 2022) https://doi.org/10.17869/enu.2022.2849877

In English

Sharapov, K., Nazarenko, V., Burova, O., Polishchuk, O., & Anderson, D. (2022). The Impact of COVID-19 on People with Disabilities in Ukraine: Perspectives of Organisations of People with Disabilities (Working Paper, in English) + Letter in Relation to the Russian Invasion of Ukraine. Edinburgh: Edinburgh Napier University.  https://doi.org/10.17869/enu.2022.2849863

Download here (updated March 3, 2022) 

Повні звіти

Українською

Звіт проєкту, Частина 1: Шарапов К., Назаренко В., Бурова О., Поліщук О., Андерсон Д. (2022). Аналіз впливу пандемії COVID-19 на людей з інвалідністю в Україні. Погляд організацій осіб з інвалідністю. Единбург: Единбурзький університет Нейпіра. https://doi.org/10.17869/enu.2022.2841100

Завантажити (updated 3 March 2022)​

Звіт проєкту, Частина 2: Шарапов К., Назаренко В., Бурова О., Поліщук О., Андерсон Д. (2022). Вплив пандемії COVID-19 на людей з інвалідністю в Україні: Оцінка ситуації особами з інвалідністю та висновки для розгляду під час планування і вжиття заходів у надзвичайних ситуаціях в охороні здоров’я та інших сферах життєдіяльності, зокрема подолання конфліктів та їх наслідків (Звіт проєкту, Частина 2). Edinburgh: Edinburgh Napier University. 

Завантажити(updated 10 February 2023) 

Звіт проєкту, Частина 3: Шарапов К., Назаренко В., Поліщук О., Бурова О. (2023). Вплив пандемії COVID-19 на людей з інвалідністю в Україні: Погляди домогосподарств та висновки для розгляду під час планування і вжиття заходів у надзвичайних ситуаціях в охороні здоров’я та інших сферах життєдіяльності, зокрема подолання конфліктів та їх наслідків. (Звіт проєкту, Частина 3). Edinburgh: Edinburgh Napier University.  https://doi.org/10.17869/enu.2023.3147656

Завантажити(updated 13 October 2023) 

In English

Project report Part 1:  Sharapov, K., Anderson, D., Nazarenko, V., Polishchuk, O., & Burova, O. (2022). The Impact of the COVID-19 Pandemic on People with Disabilities in Ukraine: Perspectives of Organisations of People with Disabilities (Project Report, Part 1, in English). Edinburgh: Edinburgh Napier University. https://doi.org/10.17869/enu.2022.2841086 

Download here (updated March 3, 2022) 

Project report Part 2: Sharapov, K., Anderson, D., Nazarenko, V., Polishchuk, O., & Burova, O. (2022). The Impact of the COVID-19 Pandemic on People with Disabilities in Ukraine: Perspectives of People with Disabilities & Implications for Public Health and Other Emergencies, including Conflict and Post-conflict Recovery. (Project Report, Part 2, in English). Edinburgh: Edinburgh Napier University. https://doi.org/10.17869/enu.2022.2897883

Download here (updated 19 December 2022) 

Project report Part 3: Sharapov, K., Nazarenko, V., Polishchuk, O., & Burova, O. (2023). The Impact of the COVID-19 Pandemic on People with Disabilities in Ukraine: Household Perspectives, Public Health Implications, and Considerations for Emergency and Post-Conflict Recovery (Project Report, Part 3, in English). Edinburgh: Edinburgh Napier University. https://doi.org/10.17869/enu.2023.3147641

Download here (updated 13 October 2023)

Презентації на конференції

Sharapov, K., Nazarenko, V., Burova, O., Polishchuk, O., & Anderson, D. (2022). The Impact of the COVID-19 Pandemic on Persons with Disabilities in Ukraine: Perspectives of Organisations of People with Disabilities. Presented at the 6th International Conference on Disability and Development: Disability and COVID-19. Organised by the International Centre for Evidence in Disability, London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM). Plenary 4Towards inclusive responses to COVID-19 & beyond. https://www.lshtm.ac.uk/newsevents/events/6th-international-conference-disability-and-development-disability-and-covid-19
Download here

Sharapov, K., Nazarenko, V., Burova, O., Polishchuk, O., & Anderson, D. (2022). The impacts of COVID-19 on Persons with Disabilities in Ukraine (with a particular focus on internally displaced Persons with Disabilities). Presented at the 15th European Sociological Association Conference: Sociological Knowledges for Alternative Futures, JS_RN16_RN35_T11: The pandemic impact on refugees and displaced people. https://www.europeansociology.org/about-esa-2021-barcelona-online 

Download here

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial