28 січня – Всесвітній день рідкісних захворювань

26 Лютого 2021
Друкувати цю новину

Якщо зібрати всіх людей з рідкісними захворюваннями в одній країні, вона стала б третьою за чисельністю населення країною на нашій планеті. У світі налічується понад 7000 різних видів рідкісних захворювань і розладів. Приміром, 30 мільйонів американців в Сполучених Штатах хворіють на рідкісні захворювання, це 10% населення США. А що можна казати про країни з низьким рівнем розвитку та доступності медицини, де подібна статистика в силу тих чи інших обставин недоступна?

Всесвітній день рідкісних захворювань виник за участю EURORDIS в 2008 році і відзначається щорічно в останній день лютого. Основна мета події – підвищення обізнаності широкої громадськості про рідкісні захворювання і їх вплив на життя пацієнтів. Але не тільки. День рідкісних захворювань також спрямований на привернення уваги осіб, що визначають політику державних органів, представників промисловості, дослідників, фахівців в області охорони здоров’я і тих, хто має справжній інтерес до рідкісних захворювань.

Кампанія почалася в якості європейського події і, завдяки засобам масової інформації, поступово стала світовим явищем. У США підтримали цю подію в 2009 році. У 2015 в штаті Огайо “Rare Disease Day” закріпили на законодавчому рівні. У 2016-му році участь у Всесвітньому дні рідкісних захворювань вже брали більш ніж 80 країн по всьому світу.

В 2021 році Всесвітній день рідкісних захворювань припадає на 28 лютого.

25 лютого у прямому ефірі відбувся публічний діалог влади, медичної та пацієнтської спільноти щодо державної підтримки пацієнтів з рідкісними захворюваннями. Захід був приурочений до Міжнародного дня рідкісних захворювань.

Участь в обговоренні взяли:

Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування,

Ірина Садов’як, перша заступниця Міністра охорони здоров’я України,

Арсен Жумаділова, гендиректор Державного підприємства «Медичні закупівлі України»,

Ореста Піняжко, керівниця Департаменту оцінки медичних технологій Державного підприємства «Державний експертний центр МОЗ України»,

Володимир Жовнір, гендиректор Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит»,

Рабії Кахвечі, старший технічний радник з фармацевтичної політики та управління Проєкту USAID Ukraine – USAID Україна,

Світлена Конова, головна технічна радниця проєкту ПРООН з надання послуг з організації та проведення процедур закупівель Міністерству охорони здоров’я України та інші.

  Категорія: