НАІУ більше 20 років підтримує “батьківські” громадські об’єднання

НАІУ більше 20 років підтримує “батьківські” громадські об’єднання
22 Лютого 2021
Друкувати цю новину

Національна Асамблея людей з інвалідністю з перших днів своєї діяльності підтримує громадські організації, які опікуються питаннями дітей та молоді з інвалідністю («батьківські організації»).

Це різні за спроможністю та напрямками діяльності організації, які  домовились між собою, що будуть підтримувати впровадження системних змін, які стосуються захисту прав дітей з інвалідністю в різних галузях: освіта, соціальних захист, охорона здоров’я.

Завдяки їх активності впроваджується нині послуга раннього втручання, інклюзивна освіта, соціальні стандарти, питання доступності,  незалежне проживання, переглядається перелік технічних засобів реабілітації, забезпечення безкоштовними ліками дітей та молоді з інвалідністю  та ін.

Спільне проведення просвітницьких та інформаційних кампаній; аналіз нормативно-правових актів, національних стратегій, програм; навчання посадових осіб, фахівців, батьків, дітей та молоді з інвалідністю; робота зі ЗМІ, проведення адвокаційних кампаній сприяли тому, що батьківські організації  стали  потужними, професійними адвокати прав своїх дітей, підвищилась їх правова культура; вони активно долучаються  до процесу прийняття рішень, що їх стосуються.

 «Сім’я, є природним і основним осередком суспільства та  має право на захист з боку суспільства та держави, … особи з інвалідністю та члени їх сімей повинні отримувати необхідний захист та допомогу, які дають змогу сім’ям робити внесок у справу повного і рівного користування правами осіб з інвалідністю»

Конвенція про права осіб з інвалідністю

Що найважче було за ці роки: об’єднати батьків, навчитись працювати в команді, дослухатись до думки кожного, окреслювати пріоритетність дій та їх адвокатувати, формувати думку громади, шкільних колективів, батьків,  фахівців, впроваджувати нові підходи до питань інвалідності та ін.

Чим сьогодні батьківський рух НАІУ може поділитись з іншими батьками, організаціями, рухами, платформами?

 Знаннями: як працювати з різними групами дітей з інвалідністю, функціональними порушеннями; надати підтримку батькам з перших років  життя їхньої дитини;  формувати політику раннього втручання;   системно підійти до впровадження інклюзивної освіти; супроводу на робочому місця молоді з інвалідністю; незалежного способу життя; надати психологічну підтримку  батькам; відстоювати інтереси та залучати дітей з інвалідністю до активного життя та ін.

Активностями: починаючи від адвокаційних кампаній національного і місцевого рівнів, таборів незалежного життя, конкурсів, фестивалів і закінчуючи адресною підтримкою окремо взятої сім’ї.

Переконаннями та підтримкою: «ніхто з батьків немає відчувати себе самотнім і покинутим, без належної підтримки. Ми розуміємо і знаємо, як  почуватиcя  матір’ю чи батьком дитини з інвалідністю, функціональними порушеннями. Ми  цінуємо підтримку один одного та інших осіб, організацій. Ми велика команда  батьків, які попри можливих розбіжностей в поглядах, завжди намагаємось   знайти рішення в найкращих інтересах дітей. Ми є потужний ресурс для держави, який може і хоче допомогти вирішити питання наших дітей».

Кожна з батьківських організацій самостійні, незалежні у свої діях,  програмах, планах. Що у нас спільного: велика команда однодумців – Національна Асамблея людей з інвалідністю. Ми об’єднанні у нашій боротьбі для того, щоб зробити світ кращим для наших дітей та кожної дитини.

 Якщо ви прагнете змін – приєднуйтесь до руху НАІУ!

  Категорія: