Закликаємо Міністерство охорони здоров’я та Міністерство фінансів терміново вирішити ключові питання щодо організації та проведення безпечних місцевих виборів

Закликаємо Міністерство охорони здоров’я та Міністерство фінансів терміново вирішити ключові питання щодо організації та проведення безпечних місцевих виборів
9 Жовтня 2020
Друкувати цю новину

Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) та 9 українських організацій громадянського суспільства оприлюднили спільну заяву, у якій закликали Міністерство охорони здоров’я та Міністерство фінансів надати термінові вказівки щодо необхідних заходів під час місцевих виборів, пов’язаних із поширенням вірусу COVID-19. Із повною заявою можна ознайомитися нижче.

Заява порушує критичні питання, які необхідно вирішити, щоб місцеві органи влади знали, що потрібно закуповувати та як фінансувати закупівлі для подолання наслідків COVID-19 під час виборів. Кабінет Міністрів України видав основні вказівки, однак усе ще потрібно пояснити, які типи засобів безпеки та засоби індивідуального захисту потрібно придбати, а також чітко визначити бюджетний механізм, який місцеві органи влади повинні використовувати для фінансування закупівель. Оскільки місцеві вибори відбудуться уже 25 жовтня, надзвичайно важливо, щоб Міністерство охорони здоров’я та Міністерство фінансів розглянули можливість оприлюднення чітких вказівок якомога швидше.

 

Спільна заява

Щодо вирішення нагальних питань, пов’язаних з безпечною організацією та проведенням місцевих виборів 25 жовтня 2020 року

7 жовтня 2020 року

25 жовтня на території України відбудуться місцеві вибори в розпал пандемії COVID-19. У зв’язку з тим, що кількість випадків на національному рівні зростає, надзвичайно важливим є те, щоб усі українські виборці та учасники виборчого процесу могли безпечно брати участь у цих виборах, і були запроваджені відповідні заходи для подолання негативних наслідків. Законопроект №4117, який вносить зміни до Виборчого кодексу, частково вирішував деякі нагальні питання, пов’язані з COVID-19. Однак, з огляду на оновлений через пандемію календарний план Верховної Ради, його прийняття більше не видається можливим.

14 вересня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив Порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів. Документ визначає загальні заходи, що передбачають закупівлю захисних засобів і матеріалів та доручають її організацію органам місцевого самоврядування, які здійснюватимуть її за рахунок коштів місцевого бюджету. Однак подальших роз’яснень щодо того, які механізми фінансування можуть бути використані щодо цього, і що саме має бути закуплено, не було надано.

Враховуючи, що до виборів залишилося менше ніж 20 днів, існує гостра потреба в забезпеченні місцевих органів влади відповідними інструкціями та рекомендаціями до дій, підтримкою та фінансуванням, необхідними для гарантування виборчих прав громадян і безпеки всіх учасників виборчого процесу в умовах швидкого поширення COVID-19 в Україні. Тому надзвичайно важливо і терміново, щоб Міністерство охорони здоров’я та Міністерство фінансів якомога скоріше видало чіткі інструкції щодо видів закупівель та забезпечило адекватне фінансування заходів для подолання наслідків COVID-19 відповідно.

Ми закликаємо Міністерство охорони здоров’я, Міністерство фінансів та інші залучені органи державної влади діяти узгоджено разом з Центральною виборчою комісією задля прискорення вирішення нагальних питань, пов’язаних з безпечною організацією та проведенням місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Для вжиття всіх можливих заходів, необхідних для безпечної організації та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, ми закликаємо:

  • Міністерство охорони здоров’я – конкретизувати протиепідемічні заходи та належним чином відповідно проінформувати органи місцевого самоврядування;
  • Міністерству фінансів – надати роз’яснення щодо механізму фінансування цих заходів за кошти відповідних бюджетів, а також надати місцевим бюджетам відповідні субвенції з державного бюджету.

Ми глибоко переконані, що вжиття всеосяжних заходів та об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін сприятиме гарантуванню безпеки як самих виборців, так і всіх інших учасників виборчого процесу під час організації та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Підписанти:

  1. Міжнародна фундація виборчих систем (IFES)
  2. Васильченко Сергій, ГО “Український центр суспільних даних”
  3. Ольга Айвазовська, Громадянська мережа ОПОРА
  4. Ваврів Данило, ГО “Молодіжна демократична асоціація “ЙОДА”
  5. Альона Шешеня, ГО “ Об’єднання “Маю право”
  6. Олександра Гліжинська, Всеукраїнська ініціатива “Активна Громада”
  7. Юлія Кириченко, членкіня правління Центру політико-правових реформ
  8. Олексій Кошель, Комітет виборців України
  9. Світлана Конончук, Український незалежний центр політичних досліджень
  10. Віта Думанська, Рух ЧЕСНО

 

 

Інформацію розміщено в рамках проєкту «Підвищення громадянської активності людей з інвалідністю під час місцевих виборів 2020 р.», який реалізує ГС «ВГО « Національна Асамблея людей з інвалідністю України» за рахунок  коштів державного бюджету.

#НАІУ #Вибори_2020 #Твій_готос_Твій_вибір

 

  Категорія: