Як зробити участь у виборах і демократичних процесах максимально інклюзивною під час криз у сфері охорони здоров’я?

Як зробити участь у виборах і демократичних процесах максимально інклюзивною під час криз у сфері охорони здоров’я?
14 Вересня 2020
Друкувати цю новину

«Інклюзія та повноцінна участь в політичному житті» – це четвертий документ із Серії інформаційних матеріалів з COVID-19 від Міжнародної фундації виборчих систем (IFES).

Публікація пропонує огляд потенційних перешкод для реалізації політичних прав певними групами громадян, що виникають внаслідок кризових явищ на кшталт COVID‑19, а також рекомендації для підвищення рівня доступності та інклюзії.

Люди, громади та демократії у всьому світі все більше потерпають від дискримінації, маргіналізації та виключення з політичних процесів. Наслідки пандемії COVID-19 – як самого вірусу, так і реакції на нього – посилюються для людей, які й так вже зіштовхнулися з перешкодами для реалізації своїх прав та доступу до ресурсів.

Рішення, прийняті урядами, спрямовані на уповільнення поширення вірусу, можуть створити додаткові перешкоди для політичної участі таких громадян. Деякі автократичні політичні лідери також використали пандемію як привід для подальшого послаблення демократичних інститутів та прав, глибше завдаючи шкоди тим, хто вже був недостатньо представлений, приносячи вигоду тим, хто при владі.

«Інклюзія та повноцінна участь в політичному житті»:

  • Надає огляд міжнародного законодавства щодо захисту політичних прав жінок; людей з інвалідністю; молоді та людей похилого віку; переміщених осіб та трудових мігрантів; лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів та інших представників спільноти ЛГБТК; корінних народів та етнічних, релігійних і мовних меншин;
  • Описує основні перешкоди для залучення цих груп громадян до виборчого та політичного процесів під час пандемії;
  • Висвітлює найкращу практику та рекомендації для органів адміністрування виборів, громадянського суспільства, законодавців, суб’єктів виборчого правосуддя, місцевих органів влади, навчальних закладів, служби безпеки та міжнародного співтовариства щодо того, як пом’якшити ці перешкоди;
  • Визначає можливості для системних змін у бік більш інклюзивних політичних процесів, а також збільшення довіри до демократій.

Авторами публікації є Вірджинія Аткінсон, старша міжнародна радниця з питань інклюзії, Мередіт Епплгейт, радниця з програмних питань в Україні та Ребекка Ааберг, експертка з питань інклюзії.

З повною публікацією англійською мовою можна ознайомитися тут. Переклад українською доступний за посиланням.

 

Діяльність IFES в Україні є можливою завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги (UK aid) від уряду Великої Британії. Зміст цього повідомлення не обов’язково відображає погляди USAID, а також урядів США, Канади чи Великої Британії.
З 1994 року IFES відіграє значну роль у просуванні проведення виборчої, адміністративної та правової реформ в Україні. Разом з Центральною виборчою комісією (ЦВК) і неурядовими партнерами, IFES сприяє діалогу щодо реформи виборчої системи, підвищує спроможність місцевих організацій громадянського суспільства, впроваджує найкращі практики у сфері підготовки членів виборчих комісій, а також сприяє реалізації в Україні критично важливих реформ політичного фінансування. Аналізи і коментарі, підготовлені IFES та партнерами з числа представників громадянського суспільства є джерелом інформації з виборчої тематики як для національних, так і для міжнародних зацікавлених сторін.

Джерело IFES

  Категорія: