Харківщина потребує 100 команд мобільної паліативної допомоги дітям

Харківщина потребує 100 команд мобільної паліативної допомоги дітям
11 Вересня 2020
Друкувати цю новину

У Харківській області доцільно створити 100 мобільних бригад для надання паліативної допомоги тяжкохворим дітям.

Таку думку в ефірі “Українського радіо Харків” висловив Роман Марабян, директор обласного спеціалізованого будинку дитини “Гіппократ”. Він виступає за створення мережі мобільних бригад паліативної допомоги на базі нових районів, яким команда “Гіппократу” могла б допомагати.

“Сім новоутворених районів мали б мати одну мобільну бригаду, яка буде паростком, від якого розростатимуться інші команди”, — пропонує Марабян.

Зараз паліативну допомогу дітям можуть надати у двох центрах області — дитячому хоспісі на базі міської лікарні №5 і спеціалізованому будинку “Гіппокарт”. Паліативної допомоги потребують діти, які мають невиліковне захворювання, тяжкий стан здоров’я і потребують цілодобового нагляду.

“Це дитина, яка має конкретні ризики для життя. Якщо фахівці можуть спрогнозувати, що їй жити не більше року, дитина потребує хоспісної допомоги. Паліатив — для дитини, яка має певні ризики для життя, але вона може роками жити. Така дитина має отримувати паліативну допомогу”, — пояснює Марабян.

У центрі, яким він керує, допомагають дітям із ДЦП, епілепсією та іншими важкими діагнозами.

Харківщина потребує 100 команд мобільної паліативної допомоги дітям — Марабян

Договори про надання паліативної допомоги із Національною службою здоров’я України підписали ще 25 закладів Харківщини, розповіла очільниця Північного департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна. За її словами, вони можуть приймати пацієнтів і надавати їм паліативну допомогу, а НСЗУ оплатить послугу за кожного пацієнта.

Обласний центр “Гіппокарат” поки не співпрацює з НСЗУ. З обласного бюджету на рік центру виділяють 20 млн гривень, 16 з яких йде на зарплату, решти не вистачає не лише на мережу бригад (центр має одну мобільну бригаду), а й на обладнання. “Гіппократу” допомагають благодійники. Торік, щоби зробити ремонт, Роман Марабян видав друком свою книжку “Нотатки санітара Роми”. Гроші за наклад віддав у фонд закладу.

В чергу на реабілітацію до закладу записуються за рік.

“Система паліативної допомоги показала, на які аспекти життя дитини особливо треба дивитися. Як її моніторити і як вибудовувати її траєкторію життя, щоб кожен день був з прожитий радістю”, — пояснює Марабян.

На Харківщині існує обласна програма “Здорова сім’я”, розрахована на сім років з сумою фінансування у 10 млн грн. Вона націлена на те, щоб запобігти розвитку станів, які призводять до паліативних, розповіла Суспільному депутатка обласної ради та генетикиня Олена Гречаніна.

За її словами, в одній з лікарень області мають відкрити реабілітаційне та паліативне відділення, відремонтувати центр, де надають амбулаторне лікування та консультують сім’ї із важкохворими дітьми. Також планують збільшити кількість тестів, які виявляють захворювання у новонароджених.

“Крім того, що діти будуть там приходити й з ними проводитимуть різні реабілітаційні заходи, ми будемо вчити батьків. Бо я думаю, що ви уявляєте, стан країни — не такий, що можна сподіватися, що завтра ми відкриємо три чи чотири серйозних великих паліативних центри”, — розповідає Гречаніна.

Харківщина потребує 100 команд мобільної паліативної допомоги дітям — Марабян

Гречаніна каже, для родин, які не мають змоги приїхати до Харкова, єдиним варіантом залишається дистанційна консультація.

Що відомо

  • Напередодні виборів у проєкті “Місцеві” Суспільне Харків розповідає про проблеми, якими живуть жителі Харківщини, й про те, як їх можна вирішити на місцевому рівні. В рамках проєкту Суспільне розповідає про систему паліативної допомоги в регіонах. Такої допомоги на Харківщині потребують чотири тисячі дітей.
  • Як створювали центр допомоги дітям у Лозовій — шлях комунального реабілітаційного центру “Жемчужинки”.

Автори: Тетяна Кривоніс, Альона Рязанцева

Джерело https://suspilne.media/62057-lekcii-ta-diskusii-v-litmuzei-govoritimut-pro-patij-harkiv/

  Категорія: