Як працює перше в Україні інклюзивне ательє: фото, відео

18 Лютого 2020
Друкувати цю новину

У 2019 році у Львові відкрили перше в Україні інклюзивне ательє Lady Di atelier. Його працівницями стали жінки з інвалідністю. Вони шиють постіль, створюють стильні сукні та хустини.

Принт для хустин малюють діти з синдромом Дауна на майстер-класах. Пізніше зображення з картин переносять на тканину.

Одна з працівниць ательє – Олена, у неї травмований хребет. Жінка вже 15 років пересувається за допомогою візка, однак вирішила вдома не сидіти, а працювати. Один з постільних комплектів, який вона пошила, був для онколікарні. Олена обрала для нього тканину з білого льону та мереживо. Поділилась, що хоче, аби завдяки цьому пацієнтам буде приємніше спати на лікарняних ліжках.

Олена шиє постіль для онколікарні
Олена шиє постіль для онколікарні

Швейні машинки Олена розмістила у власній кімнаті. Поки жінки вимушені працювати дистанційно. Однак вже незабаром переїдуть у просторе робоче приміщення. Там залишилось лише зробити ремонт. Наприкінці 2019 року, після успішної презентації ательє, Львівська міськрада виділила для них приміщення у майже 100 квадратів. Надала його в оренду на п’ять років.

Буде кухня, туалет, а також зона, де ми зберігатимемо наші речі. Тут зможуть працювати приблизно десять людей на постійній основі. Також 16 – 20 працівників, якщо це не швейна робота,
– розповіла співзасновниця Lady Di atelier Ірина Ляховенко.

Наразі приміщення майбутнього ательє ще не пристосоване для працівниць з інвалідністю. Зокрема, немає підйомника на сходах. Радниця міського голови Вікторія Довжик зазначила, що для того, аби облаштували пандуси та зробили ремонт – залучать багато партнерів. З приміщення вже вивезли старі меблі та сміття. Ремонт триватиме щонайменше пів року.

хустини
Хустини шиють жінки з інвалідністю, а принт створюють діти з синдромом Дауна

24 канал

  Категорія: