Фахові консультації у форматі панельної дискусії “Інклюзивне судочинство: точки доступу”

Фахові консультації у форматі панельної дискусії “Інклюзивне судочинство: точки доступу”
12 Березня 2019
Друкувати цю новину

11 березня на запрошення організаторів заходу  Директорату правової політики у сфері судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів Міністерства юстиції України представники НАІУ взяли участь в панельній дискусії «Інклюзивне судочинство: точки доступу».

Серед учасників: Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю, голова НАІУ Валерій Сушкевич, представники Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики, Координаційного центру з надання правової допомоги, Національної Асамблеї людей з інвалідністю України, Робочої групи із забезпечення доступності до суду та судової процедури для осіб з інвалідністю, громадських об’єднань.

На обговорення винесені питання інклюзивності судочинства, зокрема аналізу сучасного стану судочинства, міжнародного досвіду, визначення шляхів удосконалення законодавства та напрямків формування концепції інклюзивного судочинства.

За словами Голови Ради суддів України Олега Ткачука:”Представники судової гілки влади звісно розуміють, що майже всі будівлі судів залишаються практично не доступними для людей з інвалідністю. Але чи це питання тільки судів? Ми, в Раді суддів України, вже обговорюємо необхідність створення окремого місця для перекладачів жестової мови і місця де, наприклад, людина може прийняти ліки. Ми, зараз, розробляємо нові стандарти суду. Проте справа ж не в написанні стандартів, а в їх реалізації. Питанням інклюзивності ніхто і ніколи комплексно не опікувався. Ми дуже сподіваємось, що завдяки активній позиції громадянського суспільства ми зможемо разом зробити наші суди і наше суспільство інклюзивним”.

Член Ради суддів України Богдан Моніч розповів про кроки, що зроблені Радою суддів із забезпечення доступності суду та судових процедур для осіб з інвалідністю. “Починаючи з 2014 року Рада суддів України провела дуже велику роботу. Ми підтримали  встановлення платіжних терміналів в судах, підтримали створення тренінгової програми для працівників апарату з питань спілкування з особами з інвалідністю. Створена при Раді суддів України робоча група із забезпечення доступності до суду осіб з інвалідністю вивчила досконало і питання архітектурної доступності судів, напрацювала рекомендацї щодо удосконалення роботи веб-сайтів судів. Ведеться дуже велика робота і судова гілка влади опікується питаннями доступності судів напевно найбільше за всі інші”,- зауважив Богдан Моніч.

Нагадаємо, що дана Робоча група була створена з метою захисту прав людей з інвалідністю в лютому 2017 року за ініціативою ВГОІ «Правозахисна спілка осіб з інвалідністю», до її складу увійшли Вища рада правосуддя, Рада суддів України, Державна судова адміністрація України, представники апеляційних судів міста Києва, Одеський апеляційний господарський суд, Львівський апеляційний господарський суд, Національна Асамблея людей з інвалідністю України та ряд громадських організацій. За час роботи групи проведено 11 семінарів у судах різних рівнів та регіонів.

Також під час дискусії Олександр Сімановський презентував проєкт взірцевої судової установи де запроєктовано найновіші досягнення щодо забезпечення інклюзивного простору.

Наталя Чумак ознайомила присутніх з основними положеннями презентації, що викладається на семінарах для працівників судових установ.

Учасники обговорили варіанти збільшення фінансування на реалізацію політики доступності до судових установ та процедур судочинства. Всі погодились із необхідністю продовження професійних дискусій щодо впровадження принципів універсального дизайну в систему здійснення правосуддя”.

  Категорія: