Український досвід: мікропідприємництво для діток, хворих на синдром Дауна

14 Листопада 2018
Друкувати цю новину

Український досвід: мікропідприємництво для діток, хворих на синдром Дауна

Городництво задля реабілітації дітей вирішили використати волонтери у Харкові. Хворі на синдром Дауна набувають досвіду, який вони зможуть використовувати і в дорослому житті

9-річна Поліна вважається знаним городником. Вчилася два місяці і залюбки ділиться знаннями зі знімальною групою. Нині чекають вже на восьмий врожай. Зелені пагони Поліна зрізає ножицями та куштує.

Ідея вирощувати їстівні рослини задля соціалізації та реабілітації дітей із синдромом Дауна народилася у благодійному фонді “Карітас”. За рік розробили проєкт та знайшли кошти. В офісних умовах пророщують соняшник, горох, броколі, редис та гірчицю. Кажуть, що це не складно та швидко дає результати.

Врожай збирають півтора десятка дітей. Малеча все має робити самостійно: від висаджування до збору врожаю. За рік вихованці повинні навчитися спілкуватися та працювати у команді.

Український досвід: мікропідприємництво для діток, хворих на синдром Дауна

“Ми ставимо перед собою таку велику мету, щоб вже за рік ці діти вирощували у себе вдома, опанували навички мікропідприємництва, могли продавати і навіть розповсюджувати. Ну і, в першу чергу, мати доступ до здорового харчування”, – розповідає про задум проєктний менеджер благодійного фонду “Карітас-Україна” Марина Краснова.

Перші результати оцінює мама Поліни. За час участі в проєкті донька висадила вдома петрушку, кріп та змінила свій раціон.

“Салати почала їсти, пекінську капусту. Сама почала різати огірки та робити салат. Для мене це дивовижно!” – каже мати дівчинки Валентина Мухіна.

Городництво для дітей з синдромом Дауна

Зібраний врожай дітлахи заберуть додому, щоб разом із батьками приготувати з нього страви.

Оксана Нечепоренко, В’ячеслав Кузьменко, Харків, “5 канал

  Категорія: