У Вінниці навчали, як НДО можуть отримати соціальне замовлення

У Вінниці навчали, як НДО можуть отримати соціальне замовлення
29 Серпня 2018
Друкувати цю новину

В середині серпня у Вінниці відбувся Всеукраїнський навчальний семінар «Соціальне замовлення, як ефективний механізм фінансування недержавних організацій (НДО) в Україні в період реформування соціальної сфери».

Захід відбувся в рамках Всеукраїнської програми НАІУ: «Участь ГОІ у формуванні та реалізації державної політики у сфері соціального захисту та забезпечення прав осіб із  інвалідністю». Більше 40 учасників із 14 регіонів країни – лідерів  громадських організацій та неформальних груп батьків, а також активних батьків дітей з різними видами інвалідності  приїхали, щоб на власні очі побачити, як соціальне замовлення від НГО втілюється у життя.

На протязі трьох днів члени громадських організацій та об’єднань отримали, як теоретичні знання – ознайомились з державними стандартами соціальних послуг, визначеними Законом України «Про соціальні послуги», так і практичні навички написання проєктів на отримання соціального замовлення та його виконання на різні види  послуг для дітей та дорослих осіб з інвалідністю; навчились визначати пріоритети соціального замовлення та співпрацювати з органами влади, що виступають замовниками соціальних послуг на обласному, міському або районному рівні.

Організаторами заходу стали ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України», Вінницька громадська організація «Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця», комунальний заклад «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій».

Під час другого дня тренінгу учасники відвідали соціальні майстерні для неповносправних (програма «Працетерапія»), що розташовані поблизу Вінниці, де діти та молодь з вадами розвитку мають можливість відпрацювати свої практичні навички та художні таланти, а також побачили тренінговий центр самостійного проживання.

«Маю надію, що якщо після цього семінару хоча б 5 організацій спробують обрати держстандарт та написати проєкт на отримання соціального замовлення, і врешті решіт виграють конкурс – то це буде велика перемога», – підкреслила тренер-модератор заходу Світлана Демко. – «Зараз настав «золотий час» для громадських організацій, департаменти будуть оголошувати конкурси, тому вже сьогодні треба розпочинати цю роботу».

«Тренінг виявився дуже корисним, бо в ньому була надана інформація про все – і законодавча база, і практичні поради, тренери покроково розповіли, як необхідно писати проєкт та проінформували про деякі нюанси і застерегли від найбільш ймовірних помилок», – поділилася враженнями Ганна Гребенюк, учасниця заходу та мама дитини з інвалідністю.

Навчання стало черговим внеском НАІУ в підвищення кваліфікації батьків та батьківських НДО – членів Всеукраїнського форуму «Батьки  з раннє втручання», та збільшення їх спроможностей, в тому числі адвокаційних. Розбудова батьківського форуму та успішна адвокація батьками раннього втручання є однією з частин програми «Батьки за раннє втручання в Україні», яка впроваджується Міжнародною громадською організацією «HealthProm» (Лондон), НАІУ і Благодійним фондом «Інститут раннього втручання» (Харків), яка наразі фінансується Європейським Союзом, Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Британським Посольством в Україні.

  Категорія: