Створення Ресурсного центру «Безбар’єрна Україна»

Створення Ресурсного центру «Безбар’єрна Україна»
30 Листопада 2012
Друкувати цю новину

Створення Ресурсного центру Безбар’єрна УкраїнаЗавдяки постійним змінам у політичному устрої країни, євроінтеграційному вектору розвитку, наше суспільство поступово прямує до західних стандартів життя. Таким чином змінюється ставлення до ролі і місця людей з інвалідністю.

Завдяки постійним змінам у політичному устрої країни, євроінтеграційному вектору розвитку, наше суспільство поступово прямує до західних стандартів життя. Таким чином змінюється ставлення до ролі і місця людей з інвалідністю. Тепер проблема реабілітації людей з інвалідністю не медична, а скоріше соціальна. Це в свою чергу стало поштовхом до створення громадських організацій, діяльність яких спрямована не лише на захист прав та інтересів людей з інвалідністю, а й на поширення і застосування цілої низки сучасних методів реабілітації. Тобто, у нас починається формування ринку спеціальних послуг для різних категорій людей з інвалідністю.

Безсумнівно, до західних стандартів реабілітаційного процесу Україні ще далеко, адже роботи у цьому напрямі у нашої країни достатньо. Та основна причина полягає у тому, що суспільство ще не остаточно сприйняло людину з інвалідністю повноцінним своїм членом. Й досі людей, які мають різну ступінь інвалідності, сприймає суспільство з позиції жалю. Отже, виникає необхідність збільшення кількості організацій, які захищали б інтереси людей з інвалідністю від їх імені.

Користуючись цим принципом, Національна Асамблея осіб з інвалідністю України ініціювала створення Ресурсного центру «Безбар’єрна Україна». Його діяльність спрямована на забезпечення людей з вадами зору, слуху візуальною інформацією, достатньою для їх орієнтування у міському середовищі. Що стало причиною такого кроку?

По-перше, більшість нормативно-правових актів, прийнятих з метою полегшити життя цієї категорії людей, несуть декларативний характер. Це стосується і програм адаптації середовища до потреб людей з інвалідністю. Так, все частіше будують пандуси для людей на візках, деякі новозбудовані станції столичного метро вже оснащені ліфтами, підйомниками, які ведуть у підземні переходи. Та ці нововведення стосуються значною мірою маломобільних громадян. Для інших категорій людей з інвалідністю, на жаль, не передбачено достатніх умов для комфортнішого життя усіх громадян в умовах сучасного міста.

Мається на увазі те, що люди з вадами зору довго залишалися осторонь. Єдиною, відомою загалу організацією, що опікується незрячими, є УТОС. Та відсутність будь-яких ініціатив, спрямованих на адаптацію людей з вадами зору до середовища, а не відокремлення їх у окреме «ком’юніті», незрозуміла консервативність роблять Товариство слабким інструментом у процесі інтегрування незрячих людей у суспільство.

Це друга причина створення Ресурсного центру «Безбар’єрна Україна». І не дивлячись на те, що це нове підприємство, жителі столиці вже можуть помітити продукцію РЦБУ. Так, необхідною візуальною інформацією вже оснащено Київську обласну митницю. Такі вивіски виконані у жовтому кольорі фону, на яких чорним нанесені необхідні написи та піктограми українською, англійською мовами та продубльовані шрифтом Брайля також обома мовами. Це перший у нашій країні досвід встановлення подібних елементів у державних установах. Тепер незрячі люди можуть вільно орієнтуватися в установі завдяки табличкам, вивіскам та мнемосхемам з тактильним шрифтом. А це дуже важливий крок у напрямі наближення до європейських стандартів.

Тепер кожна організація, державна чи приватна, може замовити та встановити собі необхідні візуальні засоби, і таким чином забезпечити собі вільний доступ всіх категорій громадян. До речі, зараз РЦБУ виконує замовлення аеропорту «Бориспіль» зі встановлення інформаційних таблиць з написами шрифтом Брайля, які вже з третього грудня будуть слугувати всім пасажирам, і навіть таким, що мають вади зору. У подальших планах Центру створення необхідних матеріалів для адаптації середовища до потреб людей з вадами слуху, що зробить і їхнє життя комфортнішим.

Олег Грищак

Газета «Без Бар’єрів» №22(100) + Фото

  Категорія: