Як шукали меценатів для спеціалізованого дитсадка №8

Як шукали меценатів для спеціалізованого дитсадка №8
2 Квітня 2014
Друкувати цю новину

Як шукали меценатів для спеціалізованого дитсадка №8Чиновників, освітян, громадськість і меценатів Тернополя за одним столом зібрав нещодавно соціальний «ТехноПоліс».

Захід показав: благодійники готові дбати про потреби закладів для дітей-осіб з інвалідністю, адже на запрошення відгукнулися всі, до кого зверталися, кажуть у міській раді.

По одну сторону столу керівники тернопільських навчальних закладів для дітей-осіб з інвалідністю, по іншу – меценати. Звели сторони міські чиновники. Докладно про це – у сюжеті кореспондента телекомпанії TV-4.

– У мене – дуже тяжкі діти…. І зараз чогось так пішло, що не один діагноз і захворювання в дитини, а один діагноз тягне і два, і три, – говорить завідувач Тернопільського спеціалізованого дитсадка №8 Зінаїда Кравчук.

Усіх вихованців дитсадка Зінаїда Кравчук називає своїми, як і сам заклад. Бо живе усім цим. У садочку всього 19 вихованців, віком від 3 до 8 років. Це – дві групи дітей-осіб з інвалідністю з дитячим церебральним паралічем і з затримкою психічного розвитку. Збирати гроші на ремонт з батьків, які витрачають на лікування дітей величезні суми, завідуюча як мати, яка сама втратила дитину, не може. А проблем тільки додається. От жінка й оббиває пороги благодійників.

– Я не можу, бо немає таких грошей у нас, придбати кушетку для масажу. Є дерев’яна, але вона незручна для масажу. Треба відремонтувати сходи, поганий вхід, асфальт. Діти із ДЦП ступають ніжками, ми самі ті ямки цементом заліплюємо. Мені би бруківку постелити, там невеличка територія, садочок, – каже Зінаїда Кравчук.

Комусь – ремонт, комусь – меблі чи комп’ютери. Їхніх вихованців називають дітьми з особливими потребами, хоча багато потреб не такі вже й особливі. Вони такі ж, як у всіх. Чиновники запевняють, викроюють з бюджету, скільки можуть, але цього не вистачає.

– На потреби таких закладів ми виділили певну суму з бюджету. На заміну вікон, ремонт приміщень. Там батьки не мають можливості долучитися і здати гроші. Міський голова пішов назустріч, і торік ми виділяли кошти… У межах 200 тисяч гривень. Я вважаю, це – немало, – пояснює начальник управління освіти Тернопільської міськради Ольга Похиляк.

Немало, однак – недостатньо. От і залишається сподіватися на добрих людей, кажуть керівники закладів. Зустріч з меценатами пройшла недаремно. Підприємці, депутати, видавці та аптекарі зголосилися допомогти: хтось – матеріалами і роботою, хтось – грошима, а хтось – ліками…

7 днів 

  Категорія: