На Львовщине художники-реставраторы помогли расписывать пасхальные фигурки инвалидам

1 Квітня 2014
Друкувати цю новину

Люди з вадами розвитку разом із митцями готуються до Великодніх свят. Львівські знані художники-реставратори безплатно допомагають неповносправним розмалювати різні дерев’яні фігурки до Великодня. Майже за три тижні всі вироби планують продати на ярмарку. Так організатори хочуть привернути увагу громадськості та суспільства до неповносправних людей у нашій країні.

Професійний художник-реставратор Євгенія допомагає Анастасії розмальовувати дерев’яну квітку. Яскраві кольори – голубий і салатовий вибрали під весняний настрій. Дівчина розповідає – ідеї візерунків – приходять їй у снах.

Анастасія Олексюк, розмальовує квітки:

– Ну мені багато снів сняться, і сняться блакитні троянди.

Євгенія не вперше допомагає людям із вадами розвитку. Раніше розмальовували новорічні дерев’яні іграшки на ялинку. Каже: усмішка та розуміння – найголовніше у цій роботі.

Євгенія Рябчун-Каберівська, художник-реставратор:

– То, що у мене є дитина – це якось допомогло зрозуміти їхню психологію, що не треба нервуватися, не треба агресивно, треба спокійно якось пояснювати. Можливо якось на їхню хвилю навіть переходити, трошки дурачитися.

Малювати квіточки, баранців та зайчиків допомагають і студенти-волонтери.

Олена Боднарук, студентка:

– Я не дуже великий спеціаліст у якихось таких художніх штуках от, але чисто так побавитися, поговорити, поспілкуватися – я то дуже люблю. Тому що це абсолютно світлі люди, в яких нам дуже варто, дуже багато чого повчитися.

Усього розмальовуванням займаються понад два десятки молодих людей із вадами здоров’я.

Марія Чучман, соціальний педагог:

– Було створено такий проєкт, щоб батьки могли і самі розвантажитися, бо як ви розумієте, що це є ранені сім’ї, і їм дуже важко. І це є проєкт, який би міг допомогти таким сім’ям відпочити.

Усі роботи продадуть на Великодньому ярмарку. За виручені гроші координатори планують організувати літній відпочинок для неповно-справних людей. Та цих коштів навряд чи вистачить, тож сподіваються на допомогу спонсорів.

Олександра Казакова, Христина Гашенко, Юрій Голубінка,
Телеканал “Інтер”, Львів

Подробности-ТВ

  Категорія: