Проєкт Типового положення про будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни і праці

Проєкт Типового положення про будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни і праці
28 Вересня 2016
Друкувати цю новину

Проєкт Типового положення про будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни і праціВГО «Національна Асамблея осіб з інвалідністю України», відповідно до листа Мінсоцполітики № 314-014/91-16 від 30.08.2016р., розглянуто проєкт Типового положення про будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни і праці та повідомляємо.

В цілому вважаємо за доцільне синхронізувати аналогічні норми Типового положення про будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни і праці із Типовим положенням про психоневрологічний інтернат (наприклад: положення щодо основних завдань Інтернату; забезпечення та гарантії Підопічним тощо).

Крім цього, у тексті існує низка юридичних термінів, які потребують упорядкування:

З урахуванням тенденції до заміни в законодавстві поняття «інвалід» на «особа з інвалідністю» (проєкт Закону України «Про внесення зміни до Закону України «Про ратифікацію Конвенції про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї» 13 вересня 2016 року направлено на підпис Президенту України) вважаємо, що в проєкті постанови має вживатися термінологічна конструкція «особа з інвалідністю» у відповідних відмінках та числах.

І. У Розділі ІІ:

  1. У підпункті 1 пункту 5 слово «добровільна» виключити, оскільки за змістом статті 43 Конституції України праця вільно обирається або на працю вільно погоджуються, а використання примусової праці забороняється.
  2. У абзаці другому підпункту 4 пункту 5 слова «паліативного/хоспісного» мають бути сполучними із словом «догляду».
  3. У пункті 6 в абзаці другому слова «усіма комунально-побутовими умовами» повинні поєднуватися зі словом «послугами».
  4. Пункт 8 доповнити назвами законів України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, „Про жертви нацистських переслідувань”, «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні».
  5. А абзаці першому пункту 9 після слова «необхідності» додати слова «вжиття заходів щодо», адже інтернати не мають повноважень з вирішення питання встановлення чи припинення опіки або піклування.
  6. В абзаці першому пункту 10 слово «зокрема» замінити словами «у тому числі» для унеможливлення зведення повноважень інтернату у сфері опіки та піклування виключно до вжиття заходів до поновлення або обмеження цивільної дієздатності підопічних.

ІІ. У розділі ІІІ:

  1. Абзац третій пункту 16 викласти в такій редакції: «письмової заяви опікуна або піклувальника недієздатної особи чи особи, цивільна дієздатність якої обмежена, та клопотання органу опіки та піклування про влаштування до Інтернату;».
  2. У абзаці десятому пункту 16 відсутня логічна послідовність: «довідки про розмір призначеної пенсії (щомісячного довічного грошового утримання) та / або державної соціальної допомоги (видається органами Пенсійного фонду України та / або структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (крім мм. Києва та Севастополя) рад (у разі їх утворення) (далі – місцеві структурні підрозділи з питань соціального захисту населення) за запитом місцевих структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, до яких довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ (за наявності інвалідності);».
  3. В абзаці 14 пункту 16 слово «особі» замінити словами «недієздатній особі або особа, цивільна дієздатність якої обмежена,».
  4. В абзаці 16 пункту 16 слово «особи» замінити словами «недієздатної особи або особи, цивільна дієздатність якої обмежена»;
  5. У пункті 19 вважаємо, що посилання має бути на перелік документів, зазначених у пункті 16.
  6. У пункті 33 має бути визначено перелік протипоказань, оскільки за чинної редакції проєкту виходить, що Медичними протипоказаннями для направлення особи до інтернату є: психічні захворювання за виключенням: невротичних станів при хронічних неінфекційних захворюваннях; легкої розумової відсталості без поведінкових порушень; інтелектуально-мнестичних розладів та судорожних синдромів різної етіології, з рідкими (не частіше 1 разу на 2-3 місяці) припадками, без слабоумства і виражених змін особистості; туберкульоз в активній стадії процесу; тощо.
  7. У пункті 34 при розкритті визначень видів утворюваних відділень (кімнат) слід вказувати або цільову групу, на яку буде спрямовано той чи інший вид послуг, або з якою метою вони утворюються (наприклад: у визначенні стаціонарного догляду – для підопічних, які втратили здатність до самообслуговування чи не набули такої здатності, створення умов для проживання підопічних (надання ліжко-місця з комунально-побутовими послугами в стаціонарних умовах), забезпечення харчуванням, твердим інвентарем, допомога у самообслуговуванні (дотримання особистої гігієни, рухового режиму прийом ліків, годування), спостереження за станом здоров’я, організація надання реабілітаційних та медичних послуг, навчання навичкам самообслуговування; вказано і цільову групу і мету створення, при цьому у викладенні цього визначення відсутня логічна послідовність).
  8. Також у пунктах 34-35 вважаємо, що словосполучення «режим нагляду» (ліжковий, спостережний та вільний) логічно замінити словосполучення «режим утримання» (ліжковий, спостережний та вільний), оскільки дане словосполучення вживається у ДБН В.2.2-18:2007 (Будинки і споруди. Заклади соціального захисту населення.)
  9. У абзаці другому пункту 35 «Переведення підопічних у житлових кімнатах, відділеннях відповідного режиму нагляду здійснюється з об’єктивних причин за рекомендацією лікаря, згодою підопічного та з урахуванням стану його здоров’я із відповідним зазначенням у медичній документації.» слід відредагувати закінчення, або слово «переведення» замінити словом «переміщення».

Крім того, потребують упорядкування закінчення слів у переліку документів, визначених пунктом 16 (копії документа – копію документів).

ІІІ. У розділі VIII:

  1. Абзац 4 пункту 61 після слів «піклувальника чи» доповнити словом «клопотання».
  2. Абзац 7 пункту 61 виключити, оскільки він дублює абзац 4 цього пункту.

ІV. Абзац перший підпункту 10 розділу Х після слова «щодо» доповнити словами «опіки та піклування над підопічними». У зв’язку з цим абзаци другий та третій виключити.

Насамкінець просимо також враховувати зауваження, надані ВГО «Національна Асамблея осіб з інвалідністю України» до Типового положення про психоневрологічний інтернат.

  Категорія: