Родина полтавця, який пересувається на візку, власноруч обладнала багатоповерхівку пандусом

19 Серпня 2016
Друкувати цю новину

Родина полтавця, який пересувається на візку, власноруч обладнала багатоповерхівку пандусом

Трикратний бронзовий призер в одиночній та 3-кратний срібний призер в парній дисциплінах з боча, 31-річний Юрій Духно пересувається в інвалідному візку.

Історія Юрія розпочалася з необережності – як він сам говорить – звичайна класична ситуація. Травму отримав після того, як пірнув у річку. Наслідок – зламав шию, серйозна травма хребта і вже 12 років в інвалідному візку.

«Спочатку була найбільша проблема – це відсутність інформації. Що робити, куди їхати, де лікуватися? Потім почалося навчання, вивчився, вже пересуваючись на візку, закінчив Полтавський інститут економіки і права. Зараз спортом займаюся, спробував різне – і теніс, і плавання, і більярд, знайшов своє – бочче», – розповідає Юрій Духно.

Мешкає Юрій з родиною на 3-му поверсі однієї з полтавських багатоповерхівок. Щоб дістатися квартири, потрібно подолати 6 під’їзних сходинок на перший поверх, а потім ліфтом до 3-го поверху. Хоча сам Юрій зізнається, що  останнім часом ліфт ламається часто.

 

«У під’їзді нічого не зробиш. Сходи не забетонуєш, нормативний пандус не вийде зробити, тому що там 5-6 сходинок. Виходить, що його доведеться тягнути прямо на вулицю, це нереально. Там дерев’яний пандус, який відкидається. Крутий підйом, але якийсь вихід з положення. Ліфт зупинився, все – сидиш дома. Будинку 22 роки, то за останні 3 роки ламається часто».

У дворі перед під’їздом родина Юрія власними силами зробила насипи з асфальту у місцях високих бордюрів.

 

«На прилеглій до будинку території є з’їзди, самі зробили по 3-х основних напрямках, яких я потребував, щоб міг куди-небудь доїхати. У під’їзді навряд чи вийде щось робити, архітектура не дозволяє. А от перед під’їздом можна трішки насипати пандус, а можна і поставити підйомний майданчик, але протягом тижня з нею обов’язково щось зроблять – украдуть, розтягнуть – народ у нас такий», – упевнений Юрій Духно.

 

Родина Юрія за допомогою встановити пандус нікуди не зверталася.

«Оскільки я спочатку мало орієнтувався в просторі, багато чого не знав. Через це ми свої питання самі вирішували, особливо ні до кого не зверталися. Так як в під’їзді нічого не зробиш, питання відпало само собою».

Однією з проблем транспортування людей з інвалідністю є ямковість полтавських доріг. Це надзвичайно важливо, оскільки об’їхати яму на дорозі на інвалідному візку дуже непросто.

«Полтава в плані транспортування недоступна взагалі. З жодного району»

Щоправда вулицю, де мешкає Юрій Духно, ще на початку року внесли в перелік, де проведуть поточні ремонтні роботи (вул. Ветеринарна) – із запланованим об’ємом робіт 1 тис. 100 кв.м.

ВПолтаві.info

  Категорія: