Інклюзивний ігровий майданчик у Бердичеві: аби «особливі» діти мали вільний доступ до свята

Інклюзивний ігровий майданчик у Бердичеві: аби «особливі» діти мали вільний доступ до свята
18 Травня 2016
Друкувати цю новину

Не так давно городяни та гості міста мали змогу спостерігати за початком змін на майданчику біля міськвиконкому: бригада чоловіків працювала відбійним молотком, кріпила опори, вивантажувала яскраві елементи якихось конструкцій, обмотані плівкою. Як виявилося, у Бердичеві стартували роботи зі встановлення інклюзивного дитячого ігрового майданчика.

Повноцінне життя, розвиток та здоров’я лише у школах не здобути, стверджують фахівці, без цікавого дозвілля, без гучних ігор, жвавого спілкування, зрештою, без гарного відпочинку про розвиток та здоров’я можна лише помріяти. Тож у Бердичеві виникла ідея облаштування у центрі міста комплексного дитячо-спортивного майданчика. Почали з першої його складової – дитячої ігрової. Задля цього у числі двох сотень міст та сіл України вирішили взяти участь у не зовсім звичайному проєкті.

5

«Особливі» діти у жодному випадку не повинні відчувати себе не такими, як їхні однолітки з більш міцним здоров’ям, переконані у Бердичеві, і поява подібного ігрового інклюзиву, у певній мірі, подарує їм таку можливість. Звісно, гратися та кататися на гойдалках-каруселях зможе уся без виключення малеча (що вона і робить доволі успішно), але головними «винуватцями» даного проєкту виступають діти з інвалідністю.

Про що чомусь вирішили промовчати ті, хто не забарився зі звинуваченнями й обуреннями на кшталт «Чому майданчик?», «Хто має з цього зиск?», «Звідки гроші?» і т. п.

Невдоволення деяких інтернет-активістів викликало і місце розташування ігрового комплексу. Мовляв, чому біля ТОГО САМОГО приміщення? Наявність зовсім поруч Центральної площі, на якій з приходом тепла повно бажаючих провести вільний час, у ірахунок чомусь не бралася. Звичайна адміністративна будівля, на думку тих, хто, мабуть, вважає себе ворогом «совка» – вже апріорі злий «бабай». Провести перед виконкомом розважальну акцію – лишень дозволь, а облаштувати у кількох метрах ігровий майданчик – суцільний злочин.

Хочеться сподіватися, що маленьким городянам та гостям Бердичева цей інклюзив від небайдужих дорослих прийдеться до душі. Здається, вони вже облюбували майданчик. І чомусь не впадають у сльози від того, що зовсім поруч – «головна споруда міста», «Білий дім» чи ще якось там. Мабуть, тому, що вони просто граються – щиро і по-дитячому, а не як деякі дорослі – цинічно і у політику.

Автор: Олександр Єжель

Джерело: Телеканал “ВІК”

  Категорія: