Інклюзивні рішення для рівноправного та відповідального суспільства

Інклюзивні рішення для рівноправного та відповідального суспільства
29 Березня 2016
Друкувати цю новину

Британська Рада в Україні спільно з Національною Асамблеєю осіб з інвалідністю України презентувала проєкту IDEAS для людей з інвалідністю.

23 березня 2016 року, у місті Києві, Британська Рада спільно з  Національною Асамблея осіб з інвалідністю України провели прес-конференцію, на якій  підвели підсумки проєкту «Інклюзивні рішення для рівноправного та відповідального суспільства» в Україні. Під час зустрічі організаторами було презентовано результати та досягнення проєкту, мета якого – розбудова рівноправного та інклюзивного суспільства.

Інклюзивні рішення

Спікерами конференції виступили: заступник директора Британської Ради в Україні –  Наталя Василюк, начальник відділу – Національної Асамблеї осіб з інвалідністю України Лариса Байда , представник Національної Асамблеї осіб з інвалідністю України у Вінницькій області – Світлана Демко  та член Виконавчого комітету Вінницької міської ради – Раїса Панасюк.

Британська Рада за підтримки Національної Асамблеї осіб з інвалідністю України розпочала роботу над проєктом у лютому 2013 року .

Проєкт IDEAS – «Інклюзивні рішення для рівноправного та відповідального суспільства” – є регіональним трирічним проєктом, що фінансується Європейською Комісією та Британською Радою і здійснюється у шести країнах: Азербайджані, Вірменії, Грузії, Йорданії, Лівані та Україні. Метою проєкту є зміцнення ролі та потенціалу організацій громадянського суспільства, що працюють у сфері інвалідності, задля більш активного залучення цих організацій у процеси прийняття рішень на місцевому рівні, що забезпечуватиме сприяння втіленню прав та інтересів людей з інвалідністю.

Цілями і завданнями проєкту є:

  •  створення рамки прийняття рішень, яка б допомагала органам місцевої ради враховувати права і потреби людей з інвалідністю у процесі прийняття рішень;
  •  розвиток навичок та підвищення рівня знань в організаціях громадянського суспільства, що представляють інтереси людей з інвалідністю, місцевих органах влади, у засобах масової інформації для більш ефективного представлення інтересів людей з інвалідністю у процесах прийняття рішень та загалом у суспільстві;
  •  сприяння участі організацій громадянського суспільства, а також безпосередньо людей з інвалідністю у процесах прийняття рішень місцевими органами влади та у моніторингу дій місцевих органів влади;
  • зміцнення співпраці всіх секторів, як у самій країні, так і за її межами для сприяння забезпеченню прав людей з інвалідністю та запровадженню міжнародних стандартів у питаннях інвалідності.

Розробка та впровадження функціональної рамки прийняття рішень має сприяти участі людей з інвалідністю у житті суспільства нарівні з іншими, зокрема послуги, що надаються для широкого загалу, мають бути доступними для людей з інвалідністю. Для забезпечення цього у проєкті впроваджено низку заходів за участі центральних і місцевих органів влади, організацій громадянського суспільства, засобів масової інформації.

Проєкт – це поєднання  навчання,  обмін досвідом та практична реалізація ідей на  міжнародному, національному  та обласному рівнях. Пілотним регіоном  в Україні стала  Вінницька область.

Протягом трьох років створено та поширено міжнародні стандарти прийняття рішень. Розроблено посібники з інклюзивного прийняття рішень (для органів влади, ЗМІ, недержавних організацій). Проведено серії тренінгів для якнайширшого включення людей з інвалідністю в процеси прийняття рішень.

Полегшено доступність шляхом встановлення ліфту для медичного центру міста Вінниця, що реалізований ГО «Гармонія» у грудні 2015 року.

Інклюзивні рішення

Надано фінансову підтримку проєкту щодо адаптації людей з інвалідністю для забезпечення їх незалежного життя. А саме: відкриття тренінгового центру незалежного проживання у Вінниці разом із ГО «Відкриті серця» у вересні 2015 року.

Інклюзивні рішення

Організовано навчальний візит для шести представників влади, громадських організацій та медіа до Великобританії для дослідження процесу відкритого та інклюзивного прийняття рішень у галузі інвалідності.

Проведено національний семінар в Києві для поширення результатів проєкту.

Відредаговані закони, законопроєкти, підзаконні акти у відповідності з коректною термінологією, Конвенцією про права людей з інвалідністю.

«Лозунг «Нічого про нас без нас» задає тон всьому проєкту. І така психологічна настанова змінює підходи не лише представників влади та ЗМІ до питання людей з інвалідністю. Вона надихає самих людей з інвалідністю на ті дії, яких вони самі від себе не очікували тому, що не були впевнені у собі. Таким чином вони стають повноправними членами суспільства», – коментує Наталія Василюк.

Фото Вікторії Антонович

  Категорія: