З початку проведення АТО понад 21 тис. демобілізованих військових мали статус безробітних

З початку проведення АТО понад 21 тис. демобілізованих військових мали статус безробітних
9 Березня 2016
Друкувати цю новину

З початку проведення АТО понад 21 тис. демобілізованих військових мали статус безробітнихЗ початку проведення АТО понад 21 тис. безробітних демобілізованих військовослужбовців, які брали участь у антитерористичній операції, отримали статус безробітного. Про це повідомили 3 березня 2016 року у Державній службі зайнятості під час засідання міжвідомчої Консультативної групи з адаптації на ринку праці демобілізованих учасників АТО.

«Починаючи з 2015 року на постійні робочі місця було працевлаштовано 4 тисячі демобілізованих військових, понад 31 тис. учасників АТО отримали профорієнтаційні послуги, 2,2 тисячі проходили професійне навчання на затребувані ринком праці професії, 1,7 тисяч брали участь у роботах тимчасового характеру. Понад  1,3 тис. демобілізованих учасників АТО отримали кошти на відкриття власної справи», – зазначив голова Консультативної Василь Костриця.

З початку проведення АТО понад 21 тис. демобілізованих військових мали статус безробітнихПрисутні обговорили напрямки діяльності для ефективного працевлаштування і соціальної адаптації учасників АТО та людей з інвалідністю: вирішення проблемних питань, що виникають при реєстрації, перереєстрації безробітних учасників АТО та призначення їм виплати допомоги по безробіттю; підвищення кваліфікації працівників служби зайнятості для покращення роботи з демобілізованими військовослужбовцями; розробку Програми профнавчання, професійної і трудової реабілітації та зайнятості демобілізованих учасників  АТО. Також під час зустрічі йшлося, що такі Консультативні групи повинні бути створені на обласному рівні.

До відома, державна служба зайнятості забезпечує надання цим людям повного комплексу соціальних послуг із пошуку роботи та сприяння у працевлаштуванні, зокрема, шляхом надання інформаційно-консультаційних та профорієнтаційних послуг, здійснення  професійної підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації, організації громадських робіт. Крім того, безробітні отримують виплату допомоги по безробіттю, в тому числі одноразово для відкриття власної справи, а також мають можливість отримати ваучер для проходження професійного навчання. Для соціальної адаптації цієї категорії безробітних спеціалісти служби зайнятості проводять спеціальні семінари та тренінги за сучасними методиками. У центрах зайнятості здійснюється адресна допомога учасникам АТО, за кожною особою закріплений фахівець, який здійснює його подальший соціальний супровід. Також налагоджена співпраця з військовими частинами та військкоматами з метою своєчасного інформування демобілізованих військовослужбовців про умови реєстрації у центрах зайнятості, надання соціальних послуг та отримання допомоги по безробіттю.

З початку проведення АТО понад 21 тис. демобілізованих військових мали статус безробітнихДля прискорення працевлаштування безробітних учасників АТО установами державної служби зайнятості  проводяться спеціальні заходи, такі як ярмарки вакансій, дні відкритих дверей на підприємствах, презентації роботодавців тощо. Для прикладу, у грудні 2015 року державна служба зайнятості провела Всеукраїнську декаду зайнятості для учасників АТО та людей з інвалідністю, учасниками якої стали 8,4 тис. учасників АТО.

«Сьогодні ми демонструємо пошук спільних зусиль для працевлаштування людей. Забезпечити українців гідною роботою – це найкращий соціальний захист. З цією метою ми співпрацюємо з різними державними та громадськими організаціями по всій Україні», – зауважив голова Консультативної групи.

У засіданні Консультативної групи взяли участь представники Державної служби зайнятості, Міністерства соціальної політики України, Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю, Національної Асамблеї осіб з інвалідністю України, Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, Програми офісу зв’язків НАТО в Україні, Центру допомоги учасникам АТО, Всеукраїнського центру професійної реабілітації осіб з інвалідністю, Федерації роботодавців України, Федерації профспілок та громадських організацій.

Державна служба зайнятості

  Категорія: