Заручники міста або коли Чернівці стануть доступними

22 Лютого 2016
Друкувати цю новину

Заручники міста. Людей на візку рідко можна побачити на чернівецьких вулицях. Найактивніші із них це пояснюють просто: проїхати вулицями, дістатись на площу до театру або перукарні на візку – надскладне завдання: там відсутні з’їзди або ж вони занадто високі, а на пандусах для візочників часто паркуються водії.

Заручники міста або коли Чернівці стануть доступними

Понад два роки на інвалідному візку – Любов Свіріденко. Жінка домоглась встановлення пандусу в своєму будинку, тепер – інспектує Чернівці.

Любов Свіріденко, голова міського товариства осіб з інвалідністю-спинальників: Ми тут можемо розвивати швидкість, як тролейбус їде, так і ми можемо. Починаються перешкоди – оце нерівно вимощене каміння, візок несе в різні боки

Колеса візка пані Любові застрягають у щілинах на тротуарі.

Любов Свіріденко, голова міського товариства осіб з інвалідністю-спинальників: Коли ми говорили, що потрібно ставити решітки на такі канавки – міськШЕП навіть не звернув уваги.

Проблеми візочників чужі не лише комунальникам, але й пересічним городянам.

Любов Свіріденко, голова міського товариства осіб з інвалідністю-спинальників: Через горе-водіїв, які паркуються на таких пандусах, люди на візку можуть по 20 хвилин чекати, поки вони заберуть свою автівку, щоб далі продовжити свій шлях.

Щоб водії не займали пандусів, візочники пропонують маркувати їх жовтим кольором. В підсумку Любов Свіріденко каже: людини з інвалідністюм-спинальникам складно не лише пересуватись містом, а дістатись до майже усіх споруд.

Любов Свіріденко, голова міського товариства осіб з інвалідністю-спинальників: Немає жодного кінотеатру, театру, куди б могла зайти людина на візку, навіть перукарні жодної немає, щоб жінка могла зробити зачіску.

Допомогти людям з обмеженими можливостями взялись громадські активісти. На сайті міської ради вони подали електронну петицію про доступність міста, вона набрала понад двісті голосів.

Артем Жук, громадський активіст: Ми створили мапу доступності, ми позначаємо проблемні ділянки і вулиці відповідно до якості – кольорами.

Активісти також проаналізували доступність на міських площах. Із недоліків – занадто круті спуски на сходах, з’їзди для візків на тротуарах є лише з одного боку вулиці. Сьогодні вони закликають міські комунальні служби виправляти помилки і все ж зробити Чернівці доступнішими для півсотні людей на візках.

АСС

  Категорія: