Вінничанки говорять про свої права!

Вінничанки говорять про свої права!
26 Травня 2021
Друкувати цю новину

25 травня 2021 року на Вінниччині відбувся круглий стіл «Забезпечення прав жінок з інвалідністю у Вінницькій області».

Його організаторами стали ГО «Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» спільно з громадською спілкою «ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України»  та КЗ «Вінницький обласний центр соціальн о- психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій».

Захід відбувся в рамках проєкту «Різноманіття. Рівність. Єдність», який реалізується Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України в рамках глобальної ініціативи «Голос жінок і лідерство – Україна», що впроваджує Український Жіночий Фонд за підтримки Уряду Канади.

35 учасниць круглого столу – представниці депутатського корпусу, НАІУ, громадських організацій Вінниччини, Департамент соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА, а також інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю ОДА, жінки з інвалідністю, матері дітей з інвалідністю, говорили про дотримання прав жінок з інвалідністю та гендерну рівність у Вінницькій області.

І хоча захід проходив в форматі ZOOM- конференції, це не завадило жінкам протягом двох годин вести запальні дискусії , обговорення та ділитись власним досвідом в питаннях реалізації своїх прав.

У заході взяли участь Наталя Заболотна – перша заступниця Голови ОДА, депутатка Вінницької обласної ради, Лариса Байда – начальниця відділу організаційно-правової роботи НАІУ, Тетяна Каменщук – заступниця Голови районної державної адміністрації, депутатка Вінницької обласної ради

Учасниці круглого столу обговорили приклади позитивних змін, що відбулись у забезпеченні прав жінок з інвалідністю на регіональному та всеукраїнському рівнях; бар’єри, які заважають повноцінній реалізації прав жінок з інвалідністю в Україні; наявний рівень забезпечення участі жінок з інвалідністю у процесах прийняття рішень, які їх стосуються; проблематику повноцінної реалізації прав жінками з інвалідністю у контексті пандемії.

З презентацією успішних кроків з реалізації прав жінок та дівчат з інвалідністю у Вінницькій області виступила голова Ради Асоціації «Відкриті серця» Світлана Демко. Вона навела деяку статистику, щодо жінок в області, приклади доступності медичних послуг, транспорту, робочих місць, соціальних послуг. Зокрема розповіла про досвід надання унікальної послуги – тимчасовий відпочинок для батьків дітей з інвалідністю. Однак, пані Світлана відмітила, що ці приклади поодинокі і здебільшого спостерігаються в обласному центрі, а от в сільській місцевості ще багато треба працювати, щоб вирішити проблеми доступності послуг, транспорту, освіти.

Перша заступниця Голови ОДА Наталя Заболотна, звертаючись до учасників круглого столу, підкреслила важливість питання забезпечення прав жінок з інвалідністю. За її словами, жінки з інвалідністю – це група, яка зазнає різного ступеня дискримінації та стикається з багатьма системними бар’єрами у здійсненні своїх політичних прав та повноважень через свою стать та інвалідність. Ці бар’єри можуть носити юридичний, фізичний та поведінковий характер. Виступаюча зазначила що «Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю включає гендерну рівність як базовий принцип, визнає, що «інвалідність – це поняття, яке еволюціонує, і що інвалідність є результатом взаємодії, яка відбувається між людьми, які мають порушення здоров’я, і бар’єрами в середовищі та відносинах, яка заважає їхній повній та ефективній участі в житті суспільства нарівні з іншими».

«У цьому контексті вкрай важливою є підтримка та допомога жінкам з інвалідністю будувати політичну кар’єру, брати участь в управлінні державними справами без дискримінації, нарівні з іншими та обіймати більше посад, як на місцевому, так і на національному рівнях», – зазначила Наталя Заболотна. Вона наголосила на важливості трудової зайнятості для жінок з інвалідністю, а також навела позитивні приклади працевлаштування жінок з інвалідністю в Департаменті соціальної та молодіжної політики ОДА і обласному молодіжному центрі «Квадрат». Вона також підкреслила важливість доступності, освітніх, соціальних і медичних послуг для людей з інвалідністю, Для забезпечення більш широкої доступності медичних послуг, особливо в умовах госпіталізації, перша заступниця Голови ОДА запропонувала ввести в лікарнях послугу комунікатора – соціального працівника, який буде знати як допомогти в комунікації та догляді, за відсутності близьких, хворим нечуючим, незрячим, з ментальними та психічними порушеннями. Пані Наталя зазначила : «Територіальні громади мають бути особливо уважними до проблем жінок з інвалідністю, оскільки саме в громадах проживають ці люди, там вони отримують необхідні послуги».

Заступниця Голови РДА, депутатка Вінницької обласної ради, Тетяна Каменщук у своєму виступі відзначила : «Рівність доступу до участі в політичному житті місцевої громади та суспільства в цілому є найважливішою умовою розвитку нашої держави. Концепція будівель, навколишнього середовища, продукції, систем комунікації та електронного обладнання звісно має особливе значення для полегшення участі і сприяє незалежності кожного з нас» Також пані Тетяна розповіла про своїх колежанок депутаток обласної Ради, відзначила їх активність та відповідальність в роботі. Також вона відзначила , що завдяки участі в круглому столі, ще раз переконалась, що в основі нової соціальної політики в державі має бути якість послуг та професійна підготовка фахівців. «Базовими є оновлення соціального паспорту всіх громад Вінницького району та створення спільного плану дій із залученням профільних громадських організацій», – зазначила Тетяна Каменщук.

Тривалою була дискусія з проблеми дотримання прав жінок з інвалідністю та гендерної рівності у різних сферах життя, модератором якої, була заступниця директора центру «Обрій» Наталія Головко.

Цікавими були виступи працюючих жінок з інвалідністю – Ольги Скульської, Юлії Галачової, Олени Введенської. Однак успішність їх у працевлаштуванні ще і досі є винятком, а не звичною практикою.

Емоційними та такими, що нікого не залишили байдужими були виступи голови Тульчинської ГО батьків дітей з інвалідністю «Промінь надії», матері дівчини з інвалідністю – Наталії Воротнюк, голови Вінницької обласної організації УТОГ- Галини Дяченко, депутаток Вінницької міської ради- Юлії Головчук, та Барської міської ради – Тетяни Марущак.

Підбиваючи підсумки засідання, Наталія Головко висловила сподівання на подальшу підтримку з боку обласної влади, аби Вінниччина і надалі займала передові позиції в державі, щодо запровадження безбар’єрності та інклюзивності в громадах, щодо забезпечення дотримання прав жінок з інвалідністю та гендерної рівності

Результати круглого столу стали визначенні учасниками проблеми у сфері дотримання прав жінок з інвалідністю:

1. Аналітичні звіти населення не формуються в розрізі категорій інвалідності, жінок-чоловіків та вікових категорій, хоча це має значення для визначення потреб та розвитку соціальної інфраструктури.

2. Не всі медичні заклади провели заходи по забезпеченню доступності їх послуг для маломобільних груп населення, особливо це стосується закладів в сільській місцевості та приватних закладів.

3. Центри зайнятості дуже малоефективно працюють по працевлаштуванню осіб з інвалідністю, особливо І і ІІ групи. Відсутні для них стажування та тривалий соціальний супровід на робочому місці. Відсутня альтернатива трудової зайнятості жінок з інтелектуальними порушеннями на відкритому ринку праці.

4. В інтернатних закладах недостатній рівень умов проживання, майже зовсім відсутні послуги реабілітації, низький рівень приватності в житті мешканців інтернату.

5. Через відсутність належних послуг, мама змушена залишатися без роботи, доглядаючи за дитиною з важкою формою інвалідності, і жити разом з нею на одну державну соціальну допомогу, яка не відповідає реальним витратам на базові потреби дитини, лікування та її реабілітацію.

Намічені основні дії у напрямку покращення дотримання прав жінок з інвалідністю та матерів дітей з інвалідністю:

1. Розробити єдину методологію і вимоги для формування аналітичних звітів для всіх видів організацій в розрізі категорій інвалідності, жінок-чоловіків та вікових категорій.

2. Комунальним медичним закладам щорічно планувати заходи по покращенню доступності. Прописати на законодавчому рівні в умовах ліцензування обов’язкове забезпечення доступності послуг для маломобільних груп населення. Ввести в лікарнях послугу комунікатора – соціального працівника, який буде знати як допомогти в комунікації та догляді, за відсутності близьких, хворим нечуючим, незрячим, з ментальними та психічними порушеннями.

3. Розробити державний стандарт послуги «Супровід на робочому місці осіб з інтелектуальними порушеннями» та послуги «Стажування і наставництво на робочому місці». Забезпечити трудову зайнятість жінок з інтелектуальними порушеннями в соціальних майстернях використовуючи модель комплексного робочого місця.

4. Ефективно та якісно завершити реформу деінституалізації закладів. На базі ОТГ розбудовувати соціальні послуги за місцем проживання.

5. Розробити та впровадити соціальну послугу ”Асистент матері”, щоб дати можливість матерям дітей з інвалідністю вийти на роботу.

6. В ОТГ забезпечити оновлення соціального паспорту та створення спільного плану дій із залученням профільних громадських організацій по дотриманню прав жінок з інвалідністю.

7. В ОТГ забезпечити розбудову соціальних послуг з тимчасового відпочинку для батьків, раннього втручання, паліативного та денного догляду.

Пропозиції круглого столу передані до Вінницької обласної адміністрації та Народній депутатці України, представниці Комітету Верховної Ради з питань молоді та спорту, голові підкомітету з питань державної молодіжної політики Ірині Борзовій метою внесення змін до законодавчої бази.

Джерело

 

 

  Категорія: