Найважливіше вкладення життя – повернення зору: історія пані Тетяни

Найважливіше вкладення життя – повернення зору: історія пані Тетяни
20 Серпня 2024
Друкувати цю новину

Пані Тетяна є однією з тих, хто був змушений покинути рідне місто Краматорськ, Донецької області, через повномасштабне вторгнення в Україну. У червні 2024 року вона евакуювалася до Дніпра, залишивши своє житло на околиці міста, де умови життя стали нестерпними. Попри це, жінка не хотіла покидати свою домівку до останнього.

З початком війни Тетяна продовжувала жити у своєму будинку разом із чоловіком. Однак на першому році війни чоловік раптово помер, і жінка залишилася одна. Через деякий час вона почала втрачати зір – спочатку на одне око, а згодом і на друге. Хоча Тетяна раніше не мала серйозних проблем із зором, раптове погіршення було для неї несподіванкою. “Напевно, це сталося через стрес,” – припускає вона.

Через втрату зору жінка потребувала допомоги у всіх повсякденних справах. Вона залишилася одна, лише з собакою, яка, на жаль, не була навчена допомагати у таких ситуаціях.

У Центрі громадської організації “ОКЕАН ДОБРА”, який знаходитья у Дніпрі, Тетяна отримала притулок і психологічну підтримку. У межах проєкту «Покращення реабілітаційних послуг у системах охорони здоров’я» кейс-менеджерка у Дніпропетровській області Ольга Волкова надала Тетяні інформаційну, психологічну та соціальну підтримку. Завдяки цій допомозі Тетяна пройшла обстеження у лікарів, де їй діагностували катаракту обох очей у важкій формі. Незважаючи на страх, пані Тетяна погодилася на хірургічне втручання, і наразі їй успішно зробили дві операції. Тетяна знову бачить обома очима і безмежно вдячна за цю можливість.

“Тепер я можу самостійно ходити і допомагати іншим, чим зможу,” – з посмішкою ділиться пані Тетяна.

Проєкт «Покращення реабілітаційних послуг у системах охорони здоров’я (SRSHS)» реалізується Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України під керівництвом Momentum Wheels for Humanity (Momentum) за фінансової підтримки USAID.

Ця ініціатива стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку згідно з угодою про співпрацю з Partnerships Plus під номером 7200AA18CA00032, яка фінансується з 28 вересня 2018 року, та реалізується Інститутом досліджень і навчання JSI у відповідності до угоди під номером PP-EI-001 з Momentum Wheels for Humanity. Зміст є відповідальністю Національної Асамблеї людей з інвалідністю України і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду Сполучених Штатів.

#USAID #Momentum #НАІУ  #Реабілітація #Підтримка #ЗміниНаКраще #Допомога