Про підтримку жінок з інвалідністю в Коростенській ТГ говорили під час семінару

Про підтримку жінок з інвалідністю в Коростенській ТГ говорили під час семінару
1 Вересня 2023
Друкувати цю новину

В Україні люди з інвалідністю зустрічаються з перешкодами та викликами, серед яких є не тільки питання доступності, а й низький рівень можливостей для самореалізації. Насамперед гостро ситуацію відчувають жінки з інвалідністю, серед яких багато активних та небайдужих.

Саме тому Житомирська обласна громадська організація людей з інвалідністю «Молодь. Жінка. Сім’я.» виступила партнером Національної Асамблеї людей з інвалідністю України і з липня 2023 року реалізує проєкт «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах» за підтримки Структури ООН Жінки та Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги.

WPHF – це гнучкий і швидкий інструмент фінансування, який підтримує якісні заходи, спрямовані на підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використовування ключових можливостей миро будівництва.

У рамках проєкту в приміщенні Коростенської міської ради пройшов семінар «Підтримка жінок з інвалідністю ТГ Коростень». Участь в обговоренні взяли жінки з інвалідністю з УТОС та УТОГ Коростеня, житомиряни. Такого спілкування за круглим столом не було багато років — спочатку на заваді став ковід, а потім війна.

Розпочали з ранкової кави зі смаколиками, допомагали пригощати дівчата, які краще бачать, з коростенського УТОСу. Лідерка цієї організації, Олена Парфенюк, відкрила семінар: «Сьогодні прийшло разом зі мною тридцять учасниць, запрошували за двома критеріями. Перший — жінки, які виховують неповнолітніх дітей, дітей-осіб з інвалідністю, мають малий дохід та пані 60+. Другий критерій — жінки активні, які мають свої погляди на життя, відстоюють свої права, не закриваються тільки в собі, а допомагають вирішувати проблеми таких, як ми». Далі слово взяла Неля Ковалюк, голова ЖОГО «Молодь. Жінка. Сім’я».

— З пані Оленою Парфенюк нас пов’язує давня дружба та повага. Вона  — жінка, яка дійсно веде за собою. Це дуже цінно. Сьогодні ми приїхали з командою, щоб познайомити вас з такими ж як ви лідерками, які підтримують колежанок у своїх громадах; розповісти вам про технічні засоби реабілітації, які надає держава; піднімемо юридичні питання та будемо говорити про повсякденні речі у напрямках реалізації прав жінок з інвалідністю на рівні громад, — сказала Неля Ковалюк.

На зустріч завітали представники влади. «Розмова за круглим столом на часі,  потрібно намітити напрямки та питання для подальшої роботи. Співпраця налагоджена — Олена Парфенюк має мій номер, дзвонить при потребі. Буває, що вирішуємо якесь питання в ручному режимі», — розповів Олександр Синицький, заступник міського голови Коростеня.

Долучились до розмови житомиряни, розповіли про: системи надання соціальних послуг на рівні громад, забезпечення жінок з інвалідністю різних нозологій засобами технічної реабілітації, роботу в благодійних фондах, щодо дотримання прав жінок. Жваво доповіла Ірина Смірнова, голова Житомирської обласної громадської організації УТОС. Вона виступала як фахова юристка, яка представляє інтереси людей з інвалідністю в різноманітних судах, жінка пояснила правила регулювання в українському законодавстві та відповіла на запитання, які прозвучали під час семінару.

До розмови долучились представники УТОГу, підкресливши, що громадська організація має співпрацювати з органами влади для кращого вирішення питань соціального захисту людей з інвалідністю. А питань багато: від проходження комісії кожні два роки до можливостей вільної комунікації слабочуючих людей, наприклад, на прийомі у лікаря чи чиновника. Адже є спеціальний додаток, який можна безкоштовно встановити на свій телефон та комфортно комунікувати.

Спілкування закінчилось отриманням учасницями сертифікатів, фотосесією, обміном контактами, обідом та прогулянкою коростенським парком.

#wphfund #НАІУ #UNSCR1325 #InvestinWomen #WomenRespond2Crises

****************

Про Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF)

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) – це єдиний глобальний механізм, створений виключно на підтримку участі жінок в процесах розбудови миру та безпеки, а також гуманітарної допомоги. WPHF, керований низкою представників громадянського суспільства, урядів та ООН, — це трастовий фонд за участі багатьох партнерів, який мобілізує терміново необхідне фінансування для місцевих організацій, очолюваних жінками, та працює разом із жінками на передовій заради побудова міцного миру. WPHF надав фінансування та підтримав спроможність понад 500 місцевих організацій громадянського суспільства, які працюють над питаннями порядку денного «Жінки, мир, безпека» та реалізують гуманітарну діяльність у 28 країнах світу, які постраждали від кризи.

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об’єднаних Націй.