2007 рік

2007 рік
18 Вересня 2011
Друкувати цю новину

ПРАВОВА ДІЯЛЬНІСТЬ НАІУ
У СФЕРІ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ІНВАЛІДІВ У 2007 РОЦІ

Закон про внесення зміни до статті 13 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (щодо пільг людини з інвалідністюм війни за користування квартирним телефоном), реєстраційний № 3266 від 20.03.2007 р. автори В. Сушкевич та П. Цибенко, прийнятийВерховною Радою України 22 березня 2007 року № 818. Цей Закон передбачає повне відновлення для учасників Великої Вітчизняної війни та війни з Японією 100 відсоткової знижки за користування квартирним телефоном.

Указ Президента України від 18 грудня 2007 року № 1228/2007 „Про додаткові невідкладні заходи щодо створення сприятливих умов для життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями”. Документ видано з метою ефективного вирішення питань щодо створення сприятливого середовища для людей з інвалідністю, реалізації ними права на участь в економічній, політичній, соціальній, культурній та інших сферах суспільного життя та враховуючи пропозиції Всеукраїнської наради „Безбар’єрна Україна”, що відбулася 3 грудня 2007 року в місті Києві. Указ, зокрема, зобов’язує Кабінет Міністрів України забезпечити за участю Національної Асамблеї осіб з інвалідністю України, інших всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю підготовку, починаючи з 2008 року, щорічних Національних доповідей про становище осіб з інвалідністю в Україні. Цей та низка інших заходів мають удосконалити координацію у вирішенні питань соціального захисту осіб з інвалідністю.

Проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законів України стосовно державної підтримки олімпійського, паралімпійського та дефлімпійського руху і спорту вищих досягнень” ( реєстраційний № 3393; автори В. Сушкевич , Р. Сафіуллін , Ю.Зубко). Законопроєкт має на меті посилити матеріальне стимулювання спортсменів-осіб з інвалідністю до покращення спортивних результатів, здобуття права на участь в Олімпійських, Паралімпійських і Дефлімпійських іграх тощо. Крім того, законопроєктом узгоджувались окремі положення законодавства, що регламентує правові відношення у галузі фізичної культури і спорту. Зокрема законопроєктом пропонувалось передбачити виплату винагород чемпіонам і призерам міжнародних змагань, зокрема Олімпійських, Паралімпійських і Дефлімпійських ігор, віднести Дефлімпійські ігри до змагань спорту вищих досягнень і таким чиномзабезпечити державну підтримку дефлімпійських видів спорту через закони України “Про підтримку олімпійського, паралімпійського руху та спорту вищих досягнень в Україні”, „Про фізичну культуру і спорт”, “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” тощо.
Крім того, законопроєкт передбачає внести зміни до податкового законодавства України з метою звільнення від податку на додану вартість
– операцій з ввезення на митну територію України товарів (інвентарю, обладнання, екіпіровки та медико-біологічних засобів), які необхідні для підготовки та участі членів збірних команд України в Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських іграх;
– операцій з надання послуг щодо будівництва, ремонту та облаштування баз олімпійської, паралімпійської та дефлімпійської підготовки, спортивних і спортивно-реабілітаційних центрів;
– операцій з надання послуг, що надаються базами олімпійської, паралімпійської та дефлімпійської підготовки, спортивними і спортивно-реабілітаційними центрами;
Законопроєктом також пропонується шляхом внесення змін до Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб” вилучити зі складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу фізичної особи – платника податку сум винагород, що виплачуються згідно з чинним законодавством за рахунок Державного бюджету України чемпіонам і призерам спортивних змагань міжнародного рівня та їх тренерам.

Проєкт Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та людини з інвалідністюм” (щодо удосконалення механізму надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім‘ям та людини з інвалідністюм), реєстраційний. № 1077, автор Сушкевич В.М..
10 січня 2007 року відбувся брифінг народного депутата України Валерія Сушкевича щодо прийняття ВР України проєктів Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання державної допомоги малозабезпеченим сім’ям та людини з інвалідністюм та Закону про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-осіб з інвалідністю.
Проєкт Закону “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-осіб з інвалідністю” (щодо удосконалення правових, соціальних, економічних та організаційних умов соціальної адаптації дітей з обмеженими можливостями), реєстраційний № 1146, автор Сушкевич В.М.. 
Проєкт Закону України «Про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року» (реєстраційний .№ 2570).
7 лютого 2007 року керівник Секретаріату Національної Асамблеї осіб з інвалідністю України Н.С. Скрипка взяла участь в роботі Круглого столу з обговорення проєкту Закону України «Про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» (реєстраційний № 2570). Організатори заходу: Комітет Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, Mіжнародна Oрганізація праці та Дитячий Фонд ЮНІСЕФ. НАІУ надано пропозиції та зауваження щодо розділів Загальнодержавної програми, які стосуються реалізації прав дітей з обмеженими можливостями.
23 лютого 2007 року Голова Національної Асамблеї осіб з інвалідністю України, народний депутат України Валерій Сушкевич та керівник Секретаріату НАІУ Наталія Скрипка взяли участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, де відбувся семінар на тему: “Європейські стандарти та можливості втілення їх в Україні з метою профілактики та лікування онкологічних захворювань” (щодо раку молочної залози).
21 березня 2007 року на засіданні Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та осіб з інвалідністю розглядався законопроєкт «Про внесення змін до Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, щодо отримання освіти людини з інвалідністюми», (реєстраційний № 229, автор – н.д. О.Фельдман). В обговорені законопроєкту брали участь представники Національної Асамблеї осіб з інвалідністю України, які запропонували переглянути деякі положення законопроєкту. При Секретаріаті НАІУ створена робоча група з питань розробки пропозицій до законопроєкту. Перше засідання робочої групи проходило 26 березня 2007 року за участю помічника народного депутата України Фельдмана О.Б. та представників НАІУ.

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо забезпечення прозорості та прогнозованості пенсійної системи), реєстраційний № 1159від 11.12.2007 р. автори В. Сушкевич, Л. Денісова, А. Сенченко, С.Веліжанський та А. Яценко. Метою законопроєкту є подальший розвиток пенсійної реформи започаткованої в Україні у 2004 році.
Зокрема, реалізація положень законопроєкту гарантуватиме громадянам шанобливе і уважне ставлення до себе, забезпечить оперативне і якісне вирішення питань, з якими вони звертаються до органів Пенсійного фонду України. Передбачається, що громадяни зможуть отримувати безоплатно у виконавчих органах Пенсійного фонду доступ до усього обсягу їх особистих даних, які є у системі персоніфікованого обліку внесків, до інформації про пенсійні активи, що обліковуються на їх індивідуальному накопичувальному пенсійному рахунку.
Прийняття законопроєкту врегулює питання оприлюднення Пенсійним фондом у електронних та офіційних друкованих засобах масової інформації звітів про результати своєї діяльності. Крім того, законопроєктом пропонується посилити Парламентський контроль за використанням коштів Пенсійного фонду шляхом затвердження його бюджету на наступний рік Верховною Радою України.
Законопроєкт був опрацьований профільним Комітетом Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та осіб з інвалідністю, Головою якого є В.М. Сушкевич, та рекомендований до розгляду Верховною Радою України у першому читанні з прийняттям його за основу.

В жовтні 2007 року Національна Асамблея осіб з інвалідністю України у співпраці з громадськими організаціями МО „Дитячий культурно-просвітницький центр”, ВГО Фундація „Захист прав дітей” та Міською молодіжною громадською організацією “М’АРТ” розпочала проєкт «Проведення моніторингу дотримання прав людей з інвалідністю в Україні» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» (програма «Верховенство права»). Реалізація проєкту надасть можливість комплексної, незалежної оцінки стану захисту прав людей з інвалідністю в Україні, виявлення негативних та позитивних тенденцій існуючого законодавства та механізмів його впровадження. Даний проєкт є частиною більш широкої програми, яка здійснюватиметься Національною Асамблеєю осіб з інвалідністю України, регіональними громадськими організаціями осіб з інвалідністю, правозахисними організаціями у сприянні забезпечення прав людей з інвалідністю в Україні шляхом громадського лобіювання прийняття Конвенції ООН та приведення законодавства України у відповідність до її стандартів.
Протягом року розроблялись також і зміни до основного закону нашої держави – до КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ. Зокрема, перспективний законопроєкт буде передбачати визначення гарантій на: 
особливий захист осіб з фізичними, розумовими, психічними вадами у трудових відносинах та особливе сприяння у навчанні новим спеціальностям, підвищенні кваліфікації, а також заборону будь-якої дискримінації при прийомі їх на роботу і виплаті винагороди за працю;
медичне, реабілітаційне і соціальне обслуговування осіб з інвалідністю, забезпечення засобами, необхідними для ведення ними життєдіяльності з людською гідністю, створення умов для навчання, одержання професійної освіти, соціальної адаптації;
підготовку осіб з обмеженими можливостями до праці і суспільного життя, безперешкодний доступ до інформації та об’єктів житлового і громадського призначення;
захист і піклування про кожну дитину – людини з інвалідністю , що забезпечуються її сім’єю, державою, суспільством, необхідні для належного фізичного, розумового, морального розвитку;
на отримання дітьми та особами з фізичними, розумовими, психічними вадами такої освіти i такої професійної підготовки, що забезпечать їм можливість брати активну участь у житті суспільства.

  Категорія: