Під час «круглого столу» на тему: «Здоров`я людини – основа національної безпеки України» обговорено питання щодо рівня захворюваності на онкологічні та інші важкі хвороби в Україні

Під час «круглого столу» на тему: «Здоров`я людини – основа національної безпеки України» обговорено питання щодо рівня захворюваності на онкологічні та інші важкі хвороби в Україні
15 Липня 2015
Друкувати цю новину

У заході, який відбувся 10 липня за ініціативи заступника голови Комітету Ірини Сисоєнко, взяли участь провідні експерти науково-дослідних установ, фахівці, науковці та представники органів виконавчої влади.

здор3

В рамках «круглого столу» обговорювалися питання щодо рівня захворюваності на онкологічні та інші важкі недуги в Україні; засоби профілактики хвороб та необхідність системного підходу на рівні держави; вміст штучних (хімічних харчових) домішок у продуктах дитячого харчування; зростання (спалахи) інфекційних захворювань у зв’язку зі скасуванням санітарно-епідеміологічного контролю та перевірок харчових продуктів та дитячих харчових продуктів; якість питної води, що постачається населенню України по водопровідних мережах; введення спеціального законодавства для встановлення юридичної відповідальності (включаючи кримінальну) відносно посадових осіб державних контролюючих органів в частині бездіяльності щодо контролю за виробництвом та реалізацією шкідливих продуктів харчування.

«Останні два роки у нас не проводиться контроль за якістю харчових продуктів, передусім це стосується дитячого харчування. Адже зараз досить гостро стоїть питання онкології та серцево-судинних захворювань, однією з причин яких є саме проблеми якості харчових продуктів. Ми повинні чітко усвідомити, що політикою держави повинно стати попередження та профілактика захворювань. Питання профілактики – це, в першу чергу, те, чим характеризується питання контролю за безпекою та якістю продуктів харчування. Ще одним дискусійним питанням є те, що не може один орган виконувати одразу всі функції, у тому числі, здійснювати питання контролю. Потрібно створити орган, який буде оснащений лабораторіями з сучасним устаткуванням, і тими фахівцями, які будуть належно виконувати свої посадові обов’язки. Тільки тоді ми отримаємо той результат, якого прагнемо» – зазначила Ірина Сисоєнко.

По завершенні «круглого столу» було запропоновано утворити робочу групу з підготовки пропозицій до Комітету та Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до законодавства про якість та безпеку харчових продуктів та профілактики інфекційних та онкологічних захворювань серед дитячого та дорослого населення України.

Верховна Рада України

  Категорія: