Про підсумки реалізації проєкту на Буковині

Про підсумки реалізації проєкту на Буковині
2 Листопада 2023
Друкувати цю новину

Влітку цього року ГО «Чернівецька обласна організація людей з інвалідністю «Лідер» подала заявку до НАІУ та отримала субгрант на реалізацію в Чернівецькій області Проєкту «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах». Цей проєкт впроваджує Національна Асамблея людей з інвалідністю України за підтримки Структури Організації Об’єднаних Націй Жінки (ООН Жінки) за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (Women’s Peace & Humanitarian Fund -WPHF).

WPHF – це гнучкий і швидкий інструмент фінансування, який підтримує якісні заходи, спрямовані на підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використовування ключових можливостей миро будівництва.

В рамках вищезгаданого Проєкту в Чернівецькій області нашій організації вдалося:

✅Провести оцінку потреб цільової групи щодо доступу до гуманітарної допомоги в Сторожинецькій та Мамаївській громадах

✅ Провести засідання круглого столу на тему «”Захист прав жінок з інвалідністю в умовах війни” в Мамаївській ОТГ

✅ Провести засідання круглого столу на тему «”Захист прав жінок з інвалідністю в умовах війни” в Сторожинецькій ОТГ

✅ Провести семінар для жінок з інвалідністю “Сприяння посиленню лідерства та участі організацій жінок / осіб з інвалідністю у процесах прийняття рішень щодо захисту їх прав”

✅ Провести зустріч організацій жінок з інвалідністю/осіб з інвалідністю «Інклюзивне гуманітарне реагування» з представниками міжнародних організацій та благодійних фондів, які ведуть свою діяльність на території Чернівецької області

✅ Забезпечити продуктовими наборами 50 жінок з інвалідністю

✅ Забезпечити наборами з засобами гігієни 40 жінок з інвалідністю

✅ Залучити 10 жінок з інвалідністю та громадських організацій жінок/осіб з інвалідністю до співпраці у сфері гуманітарного реагування та адвокації прав жінок з інвалідністю

✅ Налагодити співпрацю з місцевими органами влади та недержавними організаціями щодо залучення жінок з інвалідністю до процесів прийняття рішень в сфері гуманітарного планування та реагування.

✅ Створити відеоролик за участю дівчат/жінок з інвалідністю про важливість участі у прийнятті рішень.

За словами голови ГО «Чернівецька обласна організація людей з інвалідністю «Лідер»
Валентини Добридіної: «Жінки та дівчата з інвалідністю часто стикаються з різними перешкодами – доступ до послуг, архітектурна недоступність та низький рівень соціальної активності. Жінки з інвалідністю майже повністю виключені з процесів, пов’язаних з прийняттям рішень в тому числі і стосовно гендерно-орієнтованого гуманітарного реагування. Крім того, вони рідко представлені на посадах, на яких приймаються рішення, або в органах влади. Для жінок та дівчат з інвалідністю, які проживають у сільській місцевості (громадах) надзвичайно важливо брати участь в заходах щодо захисту їхніх прав та громадському житті громади».
Проєкт допоміг підвищити спроможність регіональних громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема жінок з інвалідністю, посилив партнерство з місцевими органами влади та сприятиме повноцінно брати участь у всіх аспектах життя.
Заходи проведені в громадах за участю представників влади та жінок з інвалідністю, допоможуть отримати доступ до інформації щодо надання гендерно-чутливої гуманітарної допомоги та швидкої гуманітарної допомоги жінкам з інвалідністю, сприяють посиленню потенціалу та можливостей жінок з інвалідністю-лідерок і нададуть їм змогу брати участь у громадському, економічному, соціальному житті громади.
В умовах війни, більшість жінок з інвалідністю, жінок, які виховують дітей з інвалідністю, жінок старшого віку, відчувають гостру нестачу коштів на придбання продуктів харчування, засобів гігієни, ліків. Мізерних пенсій і соціальних виплат катастрофічно не вистачає. Тому забезпечення їх сертифікатами на придбання продуктів та засобів гігієни вагомо підтримало їх сімейний бюджет.

************

Про Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF)

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) – це єдиний глобальний механізм, створений виключно на підтримку участі жінок в процесах розбудови миру та безпеки, а також гуманітарної допомоги. WPHF, керований низкою представників громадянського суспільства, урядів та ООН, — це трастовий фонд за участі багатьох партнерів, який мобілізує терміново необхідне фінансування для місцевих організацій, очолюваних жінками, та працює разом із жінками на передовій заради побудова міцного миру. WPHF надав фінансування та підтримав спроможність понад 500 місцевих організацій громадянського суспільства, які працюють над питаннями порядку денного «Жінки, мир, безпека» та реалізують гуманітарну діяльність у 28 країнах світу, які постраждали від кризи.

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об’єднаних Націй.