У Кривому Розі відбулось засідання тимчасової робочої групи з питань реалізації пілотного проєкту щодо впровадження послуги раннього втручання

by Olga Zhurbenko | 13 Серпня 2020 08:35

11 серпня за ініціативи громадської організації “Фонд Об’єднаних Сердець” (м. Запоріжжя)  відбулось засідання тимчасової робочої групи з питань реалізації пілотного проєкту “Створення системи надання послуги раннього втручання (РВ) для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя” у місті Кривому Розі у 2019-2021 роках.

Зустріч відбулась під головуванням Департамент соціальної політики виконкому Криворізької міської ради та завдяки підтримці Департамент освіти і науки виконкому Криворізької міської ради. Такого формату зустріч пройшла вперше. Учасники брали участь, як онлайн, так і оффлайн. В межах заходу був представлений досвід впровадження послуги РВ в Одеській області, який презентувала Оксана Кривоногова, кандидат психологічних наук, доцент кафедри спеціальної педагогіки і психології ПНПУ імені К.Д. Ушинського, голова ГО “Одеська обласна організація медико-психолого-педагогічної допомоги “Здорове суспільство”, національний тренер з раннього втручання. Про успіхи інших пілотних регіонів – Вінниці, Харкова, Львова, Преображенської ОТГ (Запорізька обл.), Сєверодонецька (Луганська обл.), розповіла Наталья Пастушенко. Також до зустрічі через Zoom-платформу долучилося Наталія Алексєєва, ГО ” Ангел дитинства (Дніпро), яка розповіла про домовленості, що були досягнуті в ході засідання регіональної консультативної ради щодо реалізації пілотного проєкту “Створення системи надання послуги раннього втручання для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя” Дніпропетровській області, яке пройшло 31 липня у Дніпрі.

Головний спеціаліст відділу дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти, виховної роботи та охорони дитинства департаменту освіти і науки виконкому КМР Бородавка Олена Миколаївна, детально проінформувала присутніх про стан надання послуги раннього втручання на базі КЗО “Криворізький спеціальний багатопрофільний навчально – реабілітаційний центр №1″ ДОР”.

У ході зустрічі були розглянути проблеми ефективного впровадження послуги у нашому місті, зокрема щодо використання для цього закладів охорони здоров’я, освіти та науки. Усі присутні прийшли до висновку про необхідність тісної міжвідомчої взаємодії, визначення координатора послуги на місцевому рівні, розробки покрокового плану щодо впровадження послуги раннього втручання, а саме у Кривому Розі; визначення закладів, в яких буде здійснюватися вказана робота; сформування мультидисциплінарних команд, які надаватимуть послугу раннього втручання та організувати їх навчання та інше. Зустріч пройшла дуже продуктивно. За що дуже ДЯКУЄМО усім присутнім!

Також, участь у засіданні взяли представники департаментів соціальної політики та освіти і науки, управління охорони здоров’я, директор КУ “Центр соціальної реабілітації дітей з інвалідністю” КМР та громадська організація “Фонд  Об’єднаних Сердець”.

Довідково.

Раннє втручання – це міждисциплінарна сімейноцентрована система допомоги дітям раннього віку з порушеннями розвитку та дітям груп біологічного і соціального ризику, спрямована на покращення розвитку дитини та підвищення якості життя родини.

Раннє втручання надає свої послуги насамперед дітям перших років життя, оскільки раннє виявлення біологічних та соціальних факторів ризику щодо порушення розвитку дитини дає можливість своєчасно почати інтенсивну допомогу у ранньому віці, коли розвиток дитини особливо піддається впливу і є можливість запобігати ускладненню неповносправності в функціонуванні сім’ї, так і в фізичному та психосоціальному розвитку дитини.

Фонд Об’єднаних Сердець

Source URL: https://naiu.org.ua/55056-2/