2013 рік

2013 рік
15 Лютого 2014
Друкувати цю новину

ПРАВОВА ДІЯЛЬНІСТЬ НАІУ

Протягом звітного періоду Національна Асамблея осіб з інвалідністю України забезпечила активну роботу відповідно до Статуту НАІУ, щодо участі у формуванні і реалізації державної політики у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю та забезпечення їх прав, співпрацюючи з Секретаріатом Президента України, Комітетами Верховної Ради України, Кабінетом Міністрів України, Міністерством соціальної політики України, Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерством інфраструктури України, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерством охорони здоров’я України, Державною службою з питань осіб з інвалідністю та ветеранів України, Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю.

Представники НАІУ протягом 2013 року брали активну участь у:

– засіданнях Конституційної Асамблеї при Президентові України;
– засіданнях Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України;
– засіданнях Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та осіб з інвалідністю, на яких було розглянуто понад 60 законопроєктів соціального спрямування, значна частина з яких безпосередньо стосувалась вдосконалення чинного законодавства у сфері соціального захисту громадян з інвалідністю;
– засіданнях Ради у справах осіб з інвалідністю при Кабінеті Міністрів України;
– засіданнях Ради з питань професійної орієнтації населення при Кабінеті Міністрів України;
– засіданнях Національної експертної комісії України з питань суспільної моралі;
– засіданнях експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів Державного Агентства України з питань кіно;
– засіданнях Робочих груп при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини;
– засіданнях Народної Колегії при Міністерстві соціальної політики України;
– засіданнях Ради з питань розвитку системи надання соціальних послуг при Міністерстві соціальної політики України;
– засіданнях Колегії та Комітету доступності Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України;
– засіданнях Соціальної ради при Міністерстві інфраструктури України;
– засіданнях Конкурсного комітету з проведення конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом при Міністерстві інфраструктури України;
– засіданнях Громадських рад центральних органів влади.

У 2013 році НАІУ взято активну участь в опрацюванні та прийнятті
Наступних документів:
• 49-ти проєктів законів України;
• 2-х Указів Президента;
• 10-ти постанов Уряду;
• 10-ти наказів профільних Міністерств та Фондів;
• 6-ти ДБН-ів;
• 5-ти Технічних стандартів у сфері транспорту та архітектури.

Конструктивна співпраця організацій-членів, Секретаріату та безпосередньо Голови Національної Асамблеї осіб з інвалідністю України Сушкевича В.М. з органами законодавчої та виконавчої влади стала запорукою розроблення та прийняття ряду законодавчо-нормативних документів, спрямованих на
підвищення існуючого рівня соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні.

1. Розробка проєктів законодавчих актів України

Зокрема Головою НАІУ, Сушкевичем В.М., за участі громадських організацій – членів НАІУ було розроблено та внесено на розгляд Верховної Ради України наступні проєкти законодавчих актів:

1026/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо поліпшення умов виходу на пенсію.

1063/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо страхового стажу та умов виходу на пенсію.

1064/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення» щодо отримання пенсії за вислугу років без припинення роботи, яка дає право на цю пенсію.

1073/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо відновлення пенсійного віку для жінок, страхового стажу та порядку визначення пенсії.

1086 про внесення змін до статті 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо першочергового безоплатного забезпечення санаторно-курортним лікуванням осіб з інвалідністю війни) 284-VII.

1087/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

1095 про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за дітьми-людини з інвалідністюми та людини з інвалідністюми І групи.

1096/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення.

1106 про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо стимулювання роботи осіб із числа осіб з інвалідністю.

1106/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо стимулювання роботи осіб із числа осіб з інвалідністю.

1110/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення зміни до розділу ХV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо врегулювання порядку призначення пенсії за віком.

1236/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо дотримання принципу соціальної справедливості в пенсійному забезпеченні).

1244/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» щодо призначення пенсії батькам, які виховали п’ятеро і більше дітей.

2010а про внесення змін до частини другої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо осучаснення пенсій.

2010а/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до частини другої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо осучаснення пенсій.

2015а/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну соціальну допомогу людини з інвалідністюм з дитинства та дітям-людини з інвалідністюм».

2059/П про повернення на доопрацювання проєкту Закону України про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення.

2072а/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо гарантування прав на справедливе пенсійне забезпечення та скасування деяких норм пенсійної реформи).

2096а/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» щодо встановлення мінімального розміру деяких грошових компенсацій.

2115/П про повернення на доопрацювання проєкту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення державної підтримки непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, які здійснюють догляд за малолітніми дітьми до досягнення дитиною шестирічного віку.

2117/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про соціальні послуги» щодо покращення соціального обслуговування незахищених верств громадян.

2139а/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» (щодо повних кавалерів ордена «За заслуги»).

2273а/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» щодо права на освіту дітей, батьки яких є людини з інвалідністюми 1 або 2 групи.

2274а/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» щодо уповноважених представників всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю.

2360/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо визначення пенсії за віком для працюючого людини з інвалідністю.

2555а про внесення змін до Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині» щодо діяльності, пов’язаної з трансплантацією кісткового мозку.

2594а про внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту» щодо доступності навчання для дітей з особливими освітніми потребами та дітей з інвалідністю.

2796/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» щодо приведення виплат грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів осіб з інвалідністю у відповідність до сучасних тарифів та цін.

2878 про внесення змін до деяких законодавчих актів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання.

2997/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» 681-VII.

3018/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про державну соціальну допомогу людини з інвалідністюм з дитинства та дітям-людини з інвалідністюм» щодо надбавки на догляд.

3032/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо додаткових прав осіб з інвалідністю та дітей під час користування залізничним транспортом в Україні.

3223/П про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення дискримінації у пенсійному забезпеченні громадян України.

3225 про внесення змін до Закону України «Про громадські об’єднання» (щодо забезпечення діяльності всеукраїнських громадських об’єднань).

3232 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту осіб з інвалідністю і забезпечення їх прав на безперешкодний доступ до транспортних послуг.

3257 про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» щодо підтримки осіб з інвалідністю-спинальників.

3623 про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо забезпечення реалізації прав підприємств, установ та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю на пільгове оподаткування).

2. Внесення поправок соціального змісту до інших проєктів законів

Національна Асамблея осіб з інвалідністю України спільно з іншими громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю та правозахисними організаціями продовжила у 2013 році активну співпрацю з профільними міністерствами та відомствами, Секретаріатом Кабінету Міністрів України щодо напрацювання законодавчо-нормативних актів у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю та забезпечення їх прав, зокрема, розглянуто та надано пропозиції і зауваження до наступних документів:

Проєкт Указу Президента України «Про затвердження Концепції державної підтримки та забезпечення всебічного розвитку осіб з особливими потребами».

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну соціальну допомогу людини з інвалідністюм з дитинства та дітям-людини з інвалідністюм».

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи.

Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення доступу осіб з вадами слуху до інформації».

Проєкт Закону України «Про вищу освіту».

Проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про вищу освіту» (щодо можливості безоплатно здобувати другу вищу освіту».

Проєкт Закону України «Про дошкільну освіту».

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» (щодо особливостей доступу осіб з інвалідністю до освітніх послуг).

Проєкт Закону України «Про залізничний транспорт України» (нова редакція).

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо ідентифікації соціальної реклами та регулювання окремих видів рекламної діяльності політичних партій та громадських організацій».

Проєкт Закону України «Про автомобільний транспорт».

Проєкт Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з
прийняттям Закону України «Про зайнятість населення».

Проєкт Закону України «Про стандартизацію» (нова редакція).

3. Внесення пропозиції до проєктів законодавчо-нормативних документів, більшість з яких враховані під час їх прийняття

Проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 4 січня 2002 р. №3 і від 29 серпня 2002 р. №1302».

Проєкт постанови КМУ «Про ліквідацію Комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю та її регіональних (територіальних) органів», «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», Указ Президента України «Про внесення змін до Постанови про Державну службу з питань осіб з інвалідністю та ветеранів України».

Проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Державної типової програми реабілітації
осіб з інвалідністю та дітей-осіб з інвалідністю та переліків послуг».

Проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку надання людини з інвалідністюм та дітям-людини з інвалідністюм реабілітаційних послуг».

Проєкт постанови КМУ «Про затвердження Порядку надання одноразової адресної допомоги молодим працівникам, залученим до роботи в селах і селищах».

Проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від
26 вересня 2006 р. № 1361».

Проєкт постанови КМУ «Про затвердження Державної цільової програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2016 року».

Проєкт постанови КМУ України «Про затвердження положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності дітям лікарсько-консультативними комісіями».

Проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей-осіб з інвалідністю та інших окремих категорій населення, переліку таких засобів».

Проєкт наказу Мінсоцполітики «Деякі питання надання державної допомоги підприємствам та організаціям, які засновані громадськими організаціями осіб з інвалідністю».

Проєкт наказу МОН «Про затвердження Типових штатних нормативів вищих навчальних закладів першого та другого рівня акредитації».

Проєкт наказу МОН «Про затвердження Типових штатних нормативів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації».

Проєкт наказу МОН «Про затвердження Інструкції про звільнення від проходження державної підсумкової атестації учнів (вихованців) загальноосвітніх навчальних закладів за станом здоров’я.

Проєкт наказу МОЗ України «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до улаштування, утримання і режиму спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та навчально-реабілітаційних центрів».

Проєкт наказу МОЗ України «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей».

Проєкт наказу МОЗ «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами».

Проєкт постанови правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України «Про затвердження Змін до Положення про забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання слуховими апаратами, зубопротезуванням, очним протезуванням, окулярами, контактними лінзами, постільною та натільною білизною, постільними речами, гігієнічними виробами, перуками».

Проєкт постанови правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України «Про затвердження Змін до Положення про забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації потерпілих унаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання».

Проєкт постанови правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України «Про затвердження Положення про організацію професійної реабілітації (професійного навчання), перекваліфікації осіб з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання».

Проєкт щорічної тематичної Національної доповіді «Безперешкодний доступ осіб з інвалідністю до об’єктів соціальної, транспортної інфраструктури та зв’язку».

Проєкт Національної доповіді про становище осіб з інвалідністю в Україні.

Державна цільова програма будівництва та розвитку мережі метрополітенів на період до 2020р.

Проєкт міждержавного стандарту «Дизель-поезда. Общие технические требования».

Проєкт міждержавного стандарту «Вагоны пассажирские локомотивной тяги и МВПС. Технические требования для перевозки инвалидов и методы контроля».

Проєкт ДСТУ «Вагони пасажирські магістральні локомотивної тяги. Загальні технічні вимоги».

Проєкт змін ДСТУ 4092-2002 «Безпека дорожнього руху. Світлофори дорожні. Загальні технічні вимоги, правила застосування та вимоги щодо безпеки».

Проєкт ДСТУ ISO 21542-20ХХ «Конструкції будинків і споруд. Доступність і зручність використання антропогенного середовища».

Проєкти СОУ «Аквапарки. Загальні вимоги» і СОУ «Басейни. Загальні вимоги».

Проєкт Зміни №1 до ДБН В.2.3.-18:2007 «Споруди транспорту. Трамвайні та тролейбусні лінії. Загальні вимоги до проєктування».

Проєкт Зміни №1 до ДБН В.2.3-5-2001 «Вулиці та дороги населених пунктів».

Проєкт Зміни №3 до ДБН В.2.3-4-2007 «Автомобільні дороги. Частина І. Проєктування. Частина ІІ. Будівництво».

Протокол щодо дотримання вимог ДБН В.2.2-17:2006 «Доступність будинків та споруд для мало мобільних груп населення».

ДСТУ EN ISO 10328:2006 Протезування. Вимоги та методи випробування конструкцій протезів нижніх кінцівок.

ДСТУ EN ISO 22675:2006 Протезування. Випробування протезів гомілковостопних суглобів і стопи. Вимоги і методи випробувань.

ДСТУ EN 12183:2009 Крісла-візки інвалідні, які рухаються за допомогою мускульної сили. Вимоги і методи випробувань.

ДСТУ EN 12184:2009 Крісла-візки інвалідні, скутери з електроприводом і їх зарядні пристрої. Вимоги і методи випробувань.

Інструкція «Про порядок організації перевезення пасажирів ліфтами і підйомниками встановленими на станціях КП «Київський метрополітен».

Інструкція «Про порядок перевезення на метрополітені пасажирів з обмеженими фізичними можливостями, які пересуваються на інвалідних візках».

Пам’ятка «Про порядок проїзду в метрополітені пасажирів похилого віку, які мають наявні ознаки погіршення координації руху та осіб з інвалідністю з фізичними вадами (на милицях)».

Інструкція «Про порядок проїзду в метрополітені осіб з інвалідністю по зору I та II груп».

  Категорія: