2421 жінка пройшла обстеження під час акції “Тиждень діагностики раку молочної залози”

2421 жінка пройшла обстеження під час акції “Тиждень діагностики раку молочної залози”
3 Листопада 2015
Друкувати цю новину

Під час акції «Тиждень діагностики раку молочної залози», яка тривала з 12 до 15 жовтня в лікувальних закладах міста, 63 жінок із підозрою на онкологічне захворювання молочної залози фахівці направили на додаткове обстеження в обласний онкологічний диспансер. Про це повідомили в Черкаському міському інформаційно-аналітичному центрі медичної статистики та здоров’я.

За час дії цієї профілактичної акції обстеження пройшли 2 421 жінки. Загалом же, як свідчать статистичні дані, у Черкасах проживає 82 752 жінок старших 40 років. Цього року онкологічні захворювання виявили в 821 жінки, із них у 92 – рак молочної залози, у занедбаній формі – 20. Лише у 80 черкащанок хворобу виявили під час профілактичних оглядів.

За даними медиків, у 95 % випадків рак молочної залози не турбує жінку. А тим часом на першій, нульовій стадії, ця недуга повністю виліковується. Самодіагностика разом із клінічним обстеженням і мамографічним скринінгом – три кити раннього розпізнавання раку молочної залози.

Клінічне обстеження в лікаря-мамолога допомагає виявити пухлини від 4 і більше міліметрів. Його проводять один раз у два-три роки, починаючи з 18–20 років, а з 30–річного віку – щороку.

Третій крок – інструментальна діагностика. Ультразвукове обстеження роблять із 30-річного віку один раз на рік. Мамографія – метод рентгенологічний і дає променеве навантаження, тож до 40-річного віку його не назначають. Але і ризик захворіти в цьому віці досить низький.

Як повідомляють у Черкаському міському інформаційно-аналітичному центрі медичної статистики та здоров’я, якщо до 30-річного віку рак молочної залози вражає одну з 1200 жінок, із 30 до 40 років – одну з 207 жінок, то у віці 40-59 років хворіє одна з 24, а з тих, кому понад 60 – одна із 13.

Отже, із 40 до 50 років мамографічні обстеження необхідно проходити один раз на рік. Але якщо немає підозрілих змін у структурі молочної залози, можна робити це обстеження один раз на два роки. А з 50 років – щорічно. На сучасних апаратах можна виявити найменші зміни, які стануть вузлами через 3-4 роки. Їх можна видалити хірургічно, і при такій формі раку лікарі-онкологи дають гарантію, що жінка повністю вилікується і проживе багато років.

Черкаська ОДА

  Категорія: